Najbizarnija finansijska odluka u istoriji? Ovako je izgledala američka NOVČANICA OD 100.000 DOLARA (FOTO)

Dolar
Pixabay.com

Svi znaju da je dolar zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država, a i jedna od omiljenih novčanica za zašivanje "u slamarice" i čuvanje za "crne dane". Ipak, malo ljudi zna da je najveća ikada odštampana novčanica celih 100.000 dolara. Još luđa je činjenica da je i dalje u upotrebi!

 

Američki dolar je zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država takođe veoma rasprostranjena kao rezervna valuta u nekim drugim zemljama u svetu. Procenjuje se da je preko 380 milijardi dolara u američkoj valuti u upotrebi, od toga dve trećine van Sjedinjenih Država.

E, sad zamislite da imate negde u šteku ovu novčanicu – 100.000 dolara! 

 

Nije reč o prevari! Novčanice od 100.000 dolara štampana je u Americi od 1934. do 1935. godine i bile su namenjene trgovanju u okviru sistema federalnih rezervi. Nikada zapravo nisu ušle u opticaj među stanovništvom, a na njima se nalazio lik Vudroa Vilsona.  

Reč je o najvećem apoenu ikada štampanom u Americi. Iako su nakon uvođenja modernije bankarske tehnologije prestale da se koriste tokom 60-ih godina prošlog veka i danas su veoma retke, i dalje se smatraju zakonitim sredstvom plaćanja.