Najbogatijem čoveku na svetu 1970. oteli su unuka! ODBIO JE DA PLATI OTMIČARIMA, a imao je i LUDAČKO OBRAZLOŽENJE

Džon Pol Geti
Wikipedia

Džon Pol Geti (1892 - 1976), poznat i kao Old Džon, bio je američki milijarder koji je ostao najpoznatiji po tome što je odbio da plati 17 miliona dolara za oslobađanje svog unuka.

Džon Pol Geti Treći je imao 16 godina kada je 1973. kidnapovan u Rimu. Njegov deda je u to vreme bio najbogatiji čovek na svetu. Pet puta se ženio i imao brojne ljubavnice.

Svog unuka Džona Pola Trećeg upoznao je kada je ovaj imao 11 godina i ponovo se sreo sa njim četiri godine kasnije. Deda nije bio baš oduševljen svojim unukom koji je vodio boemski život.

U vreme kidnapovanja tinejdžer je radio kao slikar u Rimu. Svesni bogatstva njegove porodice, mediji su ga prozvali “Zlatnim Hipikom”.

Tinejdžer je kupovao strip kada su ga tri muškarca udarila pištoljem u glavu i otela. Odvezli su ga u jednu pećinu na jugu zemlje i pozvali njegovo porodicu od koje su tražili 17 miliona dolara. Getijevi su najpre pomislili da to tinejdžer želi da na prevaru uzme novac za sebe.

Old Džon je medijima rekao da ne veruje da će platiti kidnaperima.

– Imam još 14-oro unuka i ako sad dam makar peni, onda ću imati 14 kidnapovanih unuka – rekao je on.

Nakon tri meseca tišine, kidnaperi su tinejdžeru odsekli uvo i poslali ga u Rim.

Njegova majka Gejl je prepoznala po pegama da to jeste uvo njenog sina. Međutim, Old Džon je i dalje odbijao da plati otkup, nakon čega je Gejl počela da moli ljude da joj pomognu.

Na kraju je stari milijarder ipak popustio, pa je porodica pregovarala sa kidnaperima i platila im 2,2 miliona dolara. Tinejdžer je pušten na slobodu pet meseci nakon otmice.

Devet godina kasnije on se predozirao metadonom i valijumom, nakon čega je ostao zauvek paralizovan. Preminuo 2011. godine kada je imao 54.

Porodica Geti je i danas teška nekoliko milijardi dolara.