NAJBOLJE ČUVANA TAJNA VATIKANA: Na papskom prestolu je sedela i JEDNA ŽENA?

Papa Jovana
Wikipedia

Na papskom prestolu je u 9. veku sedela jedna žena, a Rimokatolička crkva ovaj podatak pokušava da sakrije po svaku cenu.

 

Svih 266 poglavara Rimokatoličke crkve bili su muškarci. Ipak, u srednjem veku, postojala je priča o jednom koji je u stvari bio prerušena žena. Ova legenda o takozvanoj “papi Jovani” živi još i danas.

 
Ko je bila i da li zaista postojala?

Najraniji pisani izvor o papi Jovani predstavlja dokument “Chronica universalis Mettensis”, koji je u 13. veku napisao Žan de Mali.

Prema podacima koje iznosi autor, postojao je papa koji nije zapisan na listi poglavara Crkve jer je u stvari bio žena, a reč je o Papi Jovanu VIII.

Iako De Mali piše kako su izuzetna pamet i brojni talenti omogućili ovoj ženi da sedne u Svetu stolicu, dodao je i kletvu: “Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum”, što znači: “O, Petre, oče očeva, izdaj plodnost ženskog pape”.

Priču o papi Jovani sledeći je izneo dominikanski inkvizitor Etjen de Burbon koji u svoojo “Maloj hronici” prvi piše o detaljima njene smrti. Burbon je napisao verziju događaja prema kome se ona javno porodila, nasred ulice čime je zapravo otkriven njen pravi identitet, odnosno pol.

Veruje se da je sahranjena na onom mestu gde se i desio porođaj, a upravo je to lokacija koju danas posećuju oni koji veruju u njeno postojanje i mučeničku smrt.

Kamenovanje kao kazna

Za kaznu, zavezana je za konje koji su je vukli ulicama Rima dok ju je gnevna masa kamenovala.

Najpoznatija verzija priče, međutim, dolazi iz dela “Hronika papa i careva”, koje je napisao sveštenik dominikanskog reda Martin Polonije.

 

Kako je bio veoma ugledan i imao veiliki kredibilitet u Vatikanu, Martinusovo delo postalo je izuzetno popularno i prepisivano. Za razliku od ostalih svedočanstava o papi Jovani, Martin je dao živopisnu biografiju ženskog pape i zapravo je prvi koji spominje ime Pape Jovane.

Tragovi Jovaninog postojanja u umetnosti

Ipak, tragovi njenog postojanja brojni su u umetnosti i arhitekturi. Mnogi smatraju kako je među Berninijevim statuama sedam žena na porođaju, koje se nalaze u Bazilici Svetog Petra, jedna upravo posvećena papi Jovani.

Osim što je imenovao, Martin Polonije navodi i druge do tada nepoznate detalje. Prema priči, papa Jovana je bila Engleskinja, rođena je u Majncu, a vladala je dve godine, sedam meseci i četiri dana.

Nakon Martina Polonija, verzije priče o papa Jovani postajale su sve složenije i složenije, zbog čega, kada se još uzme u obzir činjenica da ni autori o papi Jovani pre njega nisu bili baš najsigurniji, onda je ona verovatno rimska urbana legenda.

Isto tako, istorija njeno postojanje odbacuje i takođe proglašava legendom, iako se priča o njoj stalno iznova pojavljuje.

Test za utvrđivanje pola pape

Priča o papi Jovani je prvi put zapisana u 12. veku i tada je bila činjenica u koju su svi verovali. Međutim, mnogi se i danas pitaju zašto svaki novoizabrani papa, pre nego što dobije ključeve Svetog Petra, prolazi test “sella stercoraria”. Naime, jedan od đakona utvrđuje, uvidom u genitalije, pol pape. Ako odgovori “Mas nobis nominus est” (“Nominovani je muškarac”), beli dim može označiti izbor novog pape.

Ovaj test, mnogi veruju, uveden je nakon toga što je žena dospela do papskog trona.

U svakom slučaju, priča o papi Jovani preživela je vekovima kroz književnost, slikarstvo i u novije doba, kroz film. Iako mnogi ne veruju da je zaista postojala, postoje oni koji će priču zauvek smatrati verodostojnom, barem dok Vatikan ne otkrije pravu istinu.

O ovoj ženi je snimljen i film 2009. godine, pogledajte trejler: