NAJČUDNIJA ŽENSKA IMENA U SRBIJI: Zvuči BIZARNO, ali roditelji zaista ovako nazivaju decu i briga ih za značenje i poreklo

Devojčice
Wikipedia

Poslednjih godina tradicionalna, stara imena vraćaju se u modu, ali još uvek postoje i pojedinci koji u potrazi za idealnim imenom za svoju devojčicu posegnu za nešto neobičnijim rešenjima.

 

U želji da detetu daju što neobičnije ime roditelji u Srbiji često posežu za knjigama, stripovima, čak i filmovima i među fiktovnim likovima traže inspiraciju. Ima i onih koji se opredeljuju za stara, tradicionalna imena koja su vremenom izašla iz upotrebe pa danas deluju čudno i arhaično (više o takvim imenima možete pročitati KLIKOM OVDE!) Tako nastaju neke zaista zanimljive “kreacije”.

U Porodičnom zakonu Srbije propisano je da se detetu ne sme dati pogrdno ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine. Matičari mogu da odbiju ime, ako procene da dete zbog toga može imati problem, ali to se u praksi retko dešava. Zato bi možda najbolje bilo da roditelji poslušaju Duška Radovića koji je na ovu temu rekao: “Birajte imena za svoju decu tako kao da će se jednog dana po njima zvati neka ulica”.

Nakon što smo vam predstavili neobična muška imena koja Srbi daju deci, na red su došla imena za devojčice i njihova značenja! 

 

NIKA – ime grčkog porekla

Nika je grčkoj mitologiji boginja pobede. Ona je kći Titana Palanta i boginje Stiks. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Viktorija.

ZOJA – ime grčkog porekla

Zoja je srpska varijanta starogrčkog imena Zoe i znači život.

AIDA – ime arapskog porekla

Ime je arapskog porekla i znači gost, posetilac

PALOMA – ime latinskog porekla

Paloma je žensko ime koje potiče od latinske reči “palumba” koja je označavala goluba.

DINA – ime jevrejskog porekla

Ime znači “sud, osuda”. Takođe je i nadimak od starih imena Dimitrina, Kostadina, Kostadinka…

NORA – ime arapskog porekla

Varijanta imena Eleonora. Značenje imena nije sasvim jasno. Po nekim tumačenjima ime je izvedeno od oksitanskog imena Aliénor ili od imena Elena. Možda dolazi od grčke reči “eleos” što znači “milost, saosećanje”.

TEONA – ime grčkog porekla

Varijacija muškog imena Teodor i ženskog Teodora. Kao i ta imena znači “dar božiji”. Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali.

LARISA – ime grčkog porekla

U grčkoj mitologiji Larisa je bila nimfa iz Tesalije. Po njoj je nazvan i istoimeni grad. Značenje imena nije skroz jasno, moguće da je izvedeno od grčke reči “laros” što znači “slatko”. Takođe može značiti “zaštita” jer su se u starom Rimu tako nazivali kućni bogovi, zaštitnici doma i kućnog praga.

GALA – ime hebrejskog porekla

Varijanta imena Gаvrilа, Gаlinа sva izvedena iz imena Gavrilo/Gabrijel. Znači, “Bog je moja snaga”.

VASILISA – ime grčkog porekla

Oblik imena Vasilije, srpska varijanta grčkog imena koje potiče od reči “basileios” i znači “carski“, “kraljevski“. Ovo ime je nosilo nekoliko princeza, a inače je poznato i po čuvenom sovjetskom filmu “Vasilisa Prekrasna”, adaptaciji istoimene narodne ruske bajke.