NAJLEPŠA BOŽIĆNA PRIČA IKADA: Dikensovu bajku zna ceo svet, ali MAGIJA NJENOG NASTANKA malo je poznata

Božićna priča
Wikipedia

Na današnji dan 1843. u Engleskoj je prvi put objavljena jedna od najpopularnijih priča svih vremena – "Božićna pesma".

 

Jedna od najlepših, a svakako najpoznatijih božićnih priča – “Božićna pesma” (negde i “Božićna priča”) Čarlsa Dikensa prvi put je objavljena na današnji dan 1843. godine sa ilustracijama koje je napravio Jon Lič.

 

Priča o škrtici Skrudžu koji doživljava preobražaj nakon što ga u jednoj noći posete duhovi božićne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, postigla je ogroman uspeh odmah po izdavanju. Samo tokom prvog vikenda prodato je 6.000 kopija. Do Božića je rasprodan ceo tiraž, a do kraja 1844. knjiga je doživela 13 izadanja.

Kritika ju je volela, a publika obožavala. Ostala je legenda po kojoj je Dikens tražio da se roman prodaje po niskim cenama kako bi, za praznike, svaka porodica mogla sebi da priušti njegovu knjigu. 

Istoričari danas smatraju da je Dikens u knjigu ugradio i neke autobiografske momente prepoznajući sebe kao Skrudža. Dikens je često posećivao sirotišta za neželjenu i odbačenu decu gde je video polu-gladne, iscrpljene mališane često eksploatisane od strane uprave i odraslih. Deo ovoga opisao je i u “Oliver Tvistu”.

Što se “Božićne pesme” tiče, i danas je reč o jednoj od najpopularnijih i najdugovječnijih božićnih priča. Sama knjiga je imala više od 15 različitih ekranizacija – od lutkarskih, preko animiranih, pa se do igranih.