NAJLEPŠA HRIŠĆANSKA PRIČA O STRADANJU I LJUBAVI: Pročitajte je i neka ovo bude dan za mirenje i oproštaj

Žitije ovoga mučenika pokazuje i uči vernike kako da odbace oholost i neguju smernost i bratoljublje jer su to vrline koje Bog nagrađuje.

Sveti mučenik Nikifor
Wikipedia

Predanje koje je ostalo iza života Svetog mučenika Nikifora jedno je od najlepših priča o stradanju zbog onoga što je ispravno i ljubavi prema Bogu i Hristu.

Legenda glasi ovako: U Antiohiji su živela dva prisna prijatelja – učeni sveštenik Saprikije i običan, prost građanin Nikifor. Ipak, nakon nekog vremena, oni su se posvađali i njihovo prijateljstvo preraslo je u veliku mržnju.

Bogobojažljivi Nikifor pokušavaše više puta da se pomiri sa sveštenikom, no ovaj to nikako ne htede. Tada nastupi progon hrišćana i Saprikije beše osuđen na smrt. Nikifor je molio prijatelja da mu makar na samrti oprosti, ali sveštenik ostade neumoljiv. 

Predanje kaže da su Nikiforove molbe dirnule i samog Boga i da ga je sveštenikova oholost strašno razljutila. Ovo je bilo uvećano činjenicom da se Saprikije pred dželatima odrekao Hrista i, kako bi spasao svoj život, počeo da se klanja idolima.

Prema priči, Nikifor je bio toliko užasnut postupkom svog prijatelja da je na sve načine pokušao da da vrati pravoj veri, a kada je ovaj, zaslepljen mržnjom, i poslednji put odbio pomoć, Nikifor je dželatima rekao: “I ja sam hrišćanin, posecite mene mesto Saprikija!”

Ovo je javljeno sudiji i Saprikije je pušten, a Nikifor posečen. Bilo je to u 3. veku, za vreme cara Galijena.

Sveti mučenik Nikifor zaštitnik je svih onih koji nepravedno stradaju kao i onih koji su spremni da zbog prijatelja i pravde “ruku u vatru stave”. Veruje se da je ovo dan kada se posvađani mire i počinju ispočetka svoje prijateljstvo.

Zato, oprostite danas i onima koji su vam učinili nepravdu. Pružite im ruku pomirenja i zaboravite sve ono loše što se među vama dogodilo. Videćete, život će vam nakon toga biti lepši i ispunjeniji.