Izgradnja Tadž Mahala trajala je 22 godine, a koštala je 32 miliona indijskih rupija. Ako prebacimo u dolare, iznos je navodno prešao vrtoglavih miijardu.

Ukupno je ugrađeno 28 vrsta različitog dragog i poludragog kamenja prilikom izgradnje. Neki dragulji dopremljeni su iz Kine, drugi iz Tibeta, a deo njih pokrali su britanski vojnici u sukobu 1857. godine.

Ovaj “San u mermeru”, kako ga nazivaju istoričari umetnosti, sagrađen je na obali reke Džamune.

Zanimljivo je da Tadž Mahalu mogu prići samo električni automobili i to sve da bi se sačuvala bela boja mermera. Takođe, nekoliko stotina kilometara u krugu građevine vodi se računa o okolini kako mu ni smog ne bi štetio. Što je vazduh zagađeniji to je mermer žući.

Slavna lepotica koja je RUŠILA TABUE i čija je smrt i danas jedna od NAJVEĆIH MISTERIJA INDIJE

Wikipedia/Džahan-šah

Šah je imao mnogo žena, što u to vreme nije bilo neuobičajeno, ali nikoga nije voleo kao svoju treću ženu Mumtaz Mahal koja je pre smrti rodila 13 dece. Pri rađanju 14. deteta umrla je od komplikacija, a neposredno pre smrti, Mumtaz Mahal zamolila je Džahan-šaha da joj izgradi mauzolej “kakav svet dotad još nije video”. Džahan je za ljubav svog života odlučio podići mauzolej koji je i danas jedan od simbola Indije.

TUŽNA DEVOJČICA KOJA JE DONELA RADOST: Sa 9 GODINA su je UDALI, sa 14 je RODILA SINA, sa 22 već bila MRTVA I SLAVNA

Na izgradnji je radilo više od 20 hiljada ljudi iz cele Azije, a materijal je donosilo više od hiljadu slonova. Konačno, nakon dvadesetak godina Tadž Mahal je dovršen.

Vladar Džahan-šah lično je opisao Tadž Mahal ovim rečima:

Treba li krivica tražiti utočište ovde, Kao izvinjenje, postaje čista od greha. Treba li grešnik poći do ovog zdanja, Njegovi gresi biće zaboravljeni. Prizor ovog zdanja stvara prizore tuge; I Sunce i Mesec suze liju iz očiju. Na ovom svetu ovo zadnje je građeno; Da time pokaže slavu svoga stvaraoca.”

Legenda kaže da je Šah Džahan odmah prekoputa Tadž Mahala želeo da izgradi drugi, ali od crnog mermera, ali rat u koji je ušao sa sinovima omeo ga je u tim planovima.

Građevina je potpuno simetrična, a njenu simetriju narušava jedino šahov grob. Njegova voljena supruga sahranjena je ravno u sredini, a on do nje – čime je narušio perfekciju.loading...