NAJLEPŠE ZAVODNICE JUGE: Slamale su srca, pomerale granice i bile i ostale NAJVEĆI SEKS SIMBOLI SFRJ

Svako doba nosi svoje imperative lepote, a ovih osam žena su nekada bile otelotvorenje seksipila brojnim generacijama.

Dnevno.rs/Kolaž

Bivša država imala je brojne muzičke i glumačke zvezde, a mnoge od njih i danas pamtimo kao seks simbole.

Ena Begović

Printscreen

Zagrebačka pozorišna i filmska glumica, započela je karijeru s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zagranovića “Okupacija u 26 slika”.

Uskoro debituje u TV filmu “Ivan Goran Kovačević”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je u filmu “Pad Italije” 1981. godine. Upravo taj film je prekrasnoj glumici doneo status kultnog seks-simbola, a kasnije je do tragične smrti nanizala veliki broj pozorišnih uspeha.

Ana Saso

Bivša misica Jugoslavije iz 1982. godine i zgodna Splićanka bila je seks-simbol cele jedne generacije, najviše zahvaljujući vrlo provokativnoj reklami za sok Pipi, u kojoj je zavodljivo plesala u kupaćem kostimu te skakutala u moru noseći samo majicu koja joj je otkrivala grudi.

Mira Furlan

Printscreen

Prelepa Zagrepčanka na početku karijere je radila u Hrvatskom narodnom pozorištu, da bi vrlo brzo bio primećen njen televizijski potencijal te je 1980. postala jedna od vodećih jugoslovenskih glumica. Najzapaženije uloge je imala u Kiklopu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje i Lepota proroka.

Jedna od retkih glumica s ovih prostora koja je ostvarila i zapaženu holivudsku karijeru, u seriji Lost i Babilon 5.

Olivera Katarina

Jedna od najlepših i najtalentovanijih žena ovog dela Evropa igrala je u preko trideset filmova i do danas ostala jedina umetnica sa ovih prostora koja je održala 72 uzastopna koncerta u prestižnoj dvorani “Olimpija” u Parizu. Tada je ostala zapamćena i kao „jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali“ budući da je bio oduševljen njenom lepotom i glasom.

Čuveni kompozitor Šarl Dimon koji je pisao šansone za Edit Pjaf, posvetio je Oliveri kompoziciju „Jedan dan posle kraja sveta“, koju je ona otpevala uz njegovu pratnju na klaviru.

OLIVERA KATARINA za DNEVNO.RS otkriva: “Koštalo me je mnogo, ali evo zašto NISAM VOLELA DA PEVAM TITU”

Lepa Brena

Lepa Brena
Instagram/lepabrenaa

Iako su njene pesme bile poskočice koje su najviše zabavljale decu, ne može se poreći kako je Lepa Brena bila prava pop ikona, ali i seks-simbol ovih prostora. Imala je čak i lutku sa svojim likom!

Osim toga, uz pevačku, ostvarila je i vrlo zavidnu poslovnu karijeru sa suprugom Bobom, otvarajući brojne produkcije, zastupništva.

Beba Lončar

Druga na popisu glumica i žena Josipa Radeljaka, Beba Lončar, bila je srpsko-italijanska glumica koja se na filmu pojavila 1960-ih te ubrzo postala ikona platna. Radila je nekoliko filmova u američkoj i italijanskoj produkciji, a osim u Jugoslaviji, svojom lepotom i talentom je plenila po Italiji. Razdoblje najveće slave doživela je tokom 1970-tih godina.

Milena Dravić

Dragan i Milena
Printscreen

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžićem. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima Kozara, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Sekula se opet ženi, Nije lako sa muškarcima i Zona Zamfirova. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije Priče iz Nepričave, Vera iz Policajca sa Petlovog brda…

Sa svojim  suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz. Zbog ogromnog broja nagrada za glumu često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Neda Arnerić

Vrhunska glumica verovatno će ostati zapamćena po slavnoj sceni iz kultnog filma “Ko to tamo peva”, uz citat “I tata bi sine!”. Nakon bogate karijere na filmu i u pozorištu, novu strast je pronašla u umetnosti kao vlasnica galerije.