NAJLUKAVIJI VLADARI IKADA: Zvali su ih “ZMIJSKI KRALJEVI”, bili su kvarni i surovi i živeli PRAVU “IGRU PRESTOLA”

Oltar pronađen na arheološkom nalazištu Korona u Gvatemali pokazuje da je majanska vladarska dinastija Kanul, poznata pod imenom Zmijski kraljevi, delovala u skladu sa svojim imenom, polako gušeći rivalsko kraljevstvo Tikal.

Wikipedia/Wolfgang Sauber

Tim arheologa je otkrio izgravirani kameni oltar na severu zemlje, blizu granice s Meksikom.

Kada je prvi put pronađen 2017, oltar je bio obavijen korenom drveta u urušenom hramu. Bilo je potrebno godinu dana da se masivni komad kamena odvoji od korena, iskopa i odnese u glavni grad Gvatemalu, gde je ove nedelje izložen u muzeju.

Egipćani i Maje su imali strašne rituale, ali ovaj narod izveo je NAJVEĆE ŽRTVOVANJE DECE u istoriji

Beta

Datiranjem je utvrđeno da oltar potiče iz 544. godine nove ere i da prikazuje Čak Tok Ič’aka, vladara Tikala, kako priziva dva lokalna božanstva iz procepa u ubliku dvoglave zmije.

Isti čovek se 20 godina kasnije pojavljuje kao vazal dinastije iz Kanula i vladar obližnjeg velikog grada Peru-Vaka. Međutim, bogovi na prikazu su lokalni bogovi povezani s tim mestom.

Vođa arheološkog tima Marselo Kanuto kaže da oltar govori da je pobeda Kanula bila rezultat decenija uspešne politike i kulturne aproprijacije, a ne samo bitaka.

NAROD KOJI SE KUPAO U KRVI: Tragovi drevne civilizacije koja je živela SUROVO i ŽRTVOVALA DECU

Beta

Kralj Čak Tok Ič’ak i njegov sin “pokušavaju da pokažu da se mole ili prizivaju božanstva koja su tu bila pre njih da bi dobili tu vrstu legitimiteta”, naveo je Kanuto.

– Gotovo da izgleda kao da osnivaju franšize, koristeći lokalne bogove, tvrdeći da im imaju pristup. To je pokušaj da se čitav proces legitimiše pozivanjem na lokalne interese – rekao je on.

Princeza iz dinastije Kanul, sa sedištem najpre u Džibančeu a kasnije Kalakmulu u Meksiku, udala se za člana vladajuće porodice grada Korona oko dve decenije ranije.

Malo je verovatno da bi Korona mogla da osvoji mnogo moćniji grad Peru-Vaka abez podrške nekoga još moćnijeg.

– To bi bilo kao da Kuba u ratu pobedi SAD. To bi mogli da učine samo uz podršku Sovjetskog Saveza – rekao je Kanuto.

Ogromni grad-država Tikal, čiji visoki hramovi i dalje stoje u džungli, vekovima se borio za dominaciju nad majanskim svetom protiv dinastije Kanul. Samo par decenija posle graviranja oltara, Kanul je po svoj prilici porazio Tikal stvaranjem saveza sa nizom gradova koji su okružili i na kraju “ugušili” Tikal.

Simbol dinastije Kanul su bile kamene maske sa iskeženim zmijama.

– Značaj otkrića je u tome što nam govori o mahinacijama Zmijskih kraljeva dok su širili svoju imperiju ka Tikalu. Ne tako davno smo verovali da je pobeda nad Tikalom bila rezultat neke vrste iznenadnog munjevitog rata. Fascinantno je saznati više o načinima širenja majnskih carstava, baš kao u “Igri prestola” – rekao je arheolog Fransisko Estrada-Beli.

Arheolog Tomas Barientos je rekao da su “tokom nekoliko vekova Klasičnog perioda kraljevi Kanula dominirali majanskom ravnicom”, dok civilizacija Maja nije propala iz još uvek nepoznatih razloga.

– Ovaj oltar sadrži podatke o njihovoj ranoj strategiji širenja – naveo je taj arheolog, rukovodeći na projektu u Koroni.loading...