NAJMANJI KUVAR NA SVETU: Sadrži 100 recepata, čita se samo pomoću lupe i može da se vidi U SRBIJI (FOTO)

Recepti su i dalje tu, ali čitaju se samo uz pomoć lupe!

Promo

Najmanji štampani kuvar na svetu „Bečka kuvarica“ , dimenzije 2x2cm, biće izložen u okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ koja će biti upriličena u biblioteci „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi u okviru manifestacije „Gastro Srem 2019“ koja će se održati  u petak i subotu, 30. i 31. avgusta od 17h.

Najmanji kuvar na svetu je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe.

Promo

Osim ovog, koji se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar iz Zagreba, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu.

U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.

Podsetimo, turističko – gastronomska manifestacija „Gastro Srem“  ove godine se održava   pod sloganom “Srem na moderan način”, a  ovogodišnje zaštitno lice je glumac Aleksandar Dunić.

Na ovoj manifestaciji  proizvode će izložiti  domaći proizvođači i gosti iz Srbije i regiona  koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Biće izloženi mesni i mlečni proizvodi, vina, likeri, sokovi , rakije, med, džemovi, kolači. Osim izložbenog programa, Turistička organizacija opštine Stara Pazova koja je organizator manifestacije, pripremila je i bogat kulturno – umetnički program.