NAJNEOBIČNIJE SELO U SRBIJI: Retko ko zna i da postoji, ali ko ga vidi – OSTANE BEZ TEKSTA (VIDEO+FOTO)

Projekat Fondacije "Arhitekta Aleksandar Radović" pod nazivom "Oživljavanje kamenog sela" jedan je od deset projekata koji će se realizovati u okviru programa Evropske priče o nasleđu. Reč je o projektu zaštite sela Gostuša na Staroj planini, udaljenom od Pirota tridesetak kilometara.

Wikipedia/Ivan Medenica

To selo zbog kamenih krovova i autentične arhitekture kuća od kamena, drveta i zemlje, zovu “kamenim selom”.

Nalazi se na obalama Zavojskog jezera, na nekadašnjem rimskom putu. Do izgradnje Belskog mosta, kojim je premošćeno jezero, ovaj kraj je bio teško dostupan. Škola u Gostuši postoji od 1840. godine.

O Gostuši, kao autentičnom selu koje najvernije oslikava život staroplaniskog stanovništva u prošlom veku, snimljeni su mnogobrojni filmovi i napisani tekstovi koji su ušli u anale etnografije.

Konzervatorski kamp počeo je danas i traje do 13. oktobra, a realizuje se pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Saveta Evrope.

Wikipedia

U Gostuši će 12. oktobra, pored predavanja stručnjaka, biti organizovane radionica izrade crepulje i tradicionalne pripreme i pečenja hleba, obilasci sela i objekata i radionice starih zanata i gradjevinskih tehnika.

Prema rečima upravitelja Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović” Elene Vasić Petrović, taj projekat nedavno je prezentovan i na sajtu Evropskih dana kulturne bašine.

“Ovo je jedini odobreni projekat iz Srbije. Bilo je prijavljeno 80 projekata iz cele Evrope”, rekla je Vasić Petrović.

Ove godine je asfaltirana i preostala deonica puta do Gostuše čime je taj put u potpunosti asfaltiran.

U Gostuši je pet kuća kategorisanih za seoski turizam.

Studija zaštite sela Gostuša kraj Pirota, koju su radile arhitekte-konzervatori Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš predvođene arhitektom Elenom Vasić Petrović je 2016. godine dobila nagradu Evropske komisije i panevropske mreže organizacija civilnog društva u oblasti nasledja “Evropa Nostra”.

U selu trenutno živi oko 60 ljudi, ali ih leti bude i do 200, dolaze i turisti.