NAJPOZNATIJA PLAVUŠA U ISTORIJI: Njena smrt je i danas misterija, a ove stvari o njoj retko ko zna (FOTO)

Od rođenja jedne od najvećih filmskih zvezda svih vremena Merilin Monro prošle su 93 godine, a njen život i dalje ne prestaje da zanima javnost.

Merlin Monro
Pixabay.com

Najpoznatija plavuša u istoriji rođena je 1. juna 1926. godine pod imenom Norma Džin Mortenson u Los Anđelesu.

Umrla je sa samo 36 godina, a njena iznenadna smrt i kratak život i dalje intrigiraju.

Dosta je pojedinosti i zanimljivih informacija koje javnost ne zna u vezi sa ovom glumicom.

Malo ljudi zna da je Merilin jedno vreme radila u vojnoj fabrici u kojoj su pravljeni vojni avioni. Bilo je to 1944. godine, kada još niko nije znao ko je Norma Mortenson, a iz tog perioda postoji čak i fotografija glumice koja je nastala za propagandu Ronalda Regana.

View this post on Instagram

Beleza real: confronto com a felicidade. O que é a beleza para você? O que caracteriza uma pessoa ser bela ou feia? . Essa era uma das perguntas que me deparei ao olhar o Instagram. Beleza é algo tão subjetivo! Beleza é algo que se é construído historicamente e reproduzido, modificado, desconstruído. . Algumas pessoas são o estereótipo do padrão de beleza da sociedade, mas por suas atitudes, perdem a beleza. O oposto também é verdadeiro, quantas pessoas são lindas e se tornam ainda mais bonitas pelo jeito, atitude! A beleza é algo difícil em descobrirmos em nós mesmos, é algo que nunca nos foi exaltado. Você, do jeitinho que é, sem mudar NADA nem encolher a barriga na frente do espelho… vê beleza em quem você é? . Me peguei admirando as mulheres das séries da Netflix, mulheres com corpos normais, mulheres incríveis! Me senti confortável, me senti bem. Mas não é sempre assim ao se olhar no espelho e TUDO BEM! ‼️ Se a relação é uma construção, você está em constante relação com você mesma! Se amar é uma revolução, mas não é uma obrigação. Tem dias que são difíceis, tem dias que não dá. Se ontem estávamos na ditadura de um corpo perfeito (ainda estamos), hoje lutamos e nos obrigamos a nos amarmos do jeito que somos. Essa obrigação também pode ser violenta! Pontos extremos precisam ser olhados com carinho e atenção. Se você não se sente bem e quer mudar algo em você? Mude! Se você precisa fazer algum procedimento estético, ok! . Criamos teorias sobre nós mesmos e sobre o que devemos fazer o tempo todo (olha o superego aí), e a cobrança de se amar o tempo todo acaba gerando sintoma, assim como a exigência de um padrão perfeito. Claro, são sintomas diferentes, mas ainda sintomas. Existe a frustração em ambos os lados. . Então vamos fazer o seguinte, não vamos nos cobrar tanto e seguir regras… ops, isso já é uma imposição 🤦🏼‍♀️ é pessoal, é difícil mesmo! . Vou reformular: Então vamos fazer o seguinte, vamos todos para a análise resolver nossas neuroses (to incluindo vocês nessa, foi mal 🙃). —————————————— Foto: Pinterest . . #psicologiadamoda #padrõesdebeleza #belezareal #merlynmonroe #fashionpsychology #psicanálise #idealshape #corposaudavel #corposreais

A post shared by GABRIELA CRISTINA MAXIMO (@psiconavitrine) on

U detinjstvu Merilin nije imala priliku da se formalno obrazuje pa je zato kasnije u životu postala veliki ljubitelj knjiga. U njenoj kućnoj biblioteci bilo je više od 400 knjiga, prenosi BuzzFeed, a među njima je bilo svega: od fikcije do naučnih knjiga. Legendarna plavuša je u nekim intervjuima kao omiljene pisce izdvojila Hemingveja i Flobera. 

Jednom ju je reditelj na setu zatekao kako čita knjigu “Pisma mladom pesniku” i pitao je kako se odlučila baš za tu knjigu.

U noćima kad nemam šta da radim, odem u biblioteku i nasumice otvaram knjige dok ne naletim na stranicu ili paragraf koji mi se sviđa pa onda tu knjigu kupim. Da li je to pogrešno? – upitala ga je.

Merilin nikada nije bila preterano zadovoljna tipom uloga koje dobija pa je redovno išla na časove glume. Legendarni glumac i reditelj Li Strasberg jednom prilikom je rekao da su mu ona i Marlon Brando bili najbolji učenici jer su jedini mogli u potpunosti da uđu u dubinu likova.

Malo je poznato da je Merilin često isticala važnost borbe za jednakost.

Ono što stvarno želim da kažem jeste to da je svetu stvarno potreban pravi osećaj jedinstva. Svi, zvezde, radnici, crnci, Židovi, Arapi. Svi smo mi braća. Molim vas, nemojte mi se smejati. Završi intervju sa onim u šta verujem – rekla je u jednom intervjuu.

Mnogi biografi kažu da je imidž kojim je Merilin i osvojila svet bio najgori za nju samu jer je postala njegov talac.

Najveći je mit taj da je bila glupa. Drugi je taj da je bila krhka. Treći da nije znala da glumi. Bila je daleko od glupe, iako nije bila formalno obrazovana, i na to je bila vrlo osetljiva. Ali je bila jako pametna i vrlo jaka. Jednostavno je morala da bude i jedno i drugo kako bi pobedila sistem koji je vladao holivudskim studijima pedesetih.

Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga, bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas niko ne veruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu – napisala je o njoj njena biografkinja Sara Čurčvel (Sarah Churchwell).

Uz taj opis neki povezuju rečenicu iz filma “Muškarci više vole plavuše” u kojem je odigrala ulogu Lorelaj Li.

Mogu da budem pametna kad želim, ali većini muškaraca se to ne sviđa – izgovorila je u tom filmu Merilin Monro.loading...