Portparol Poljske katoličke crkve Pavel Rajtel-Andrianik potvrdio je da je Sesilija Rožak preminula u dominikanskom manastiru u Krakovu.

On je rekao da je Rožak bila “najverovatnije najstarija časna sestra na svetu” i da će biti zapamćena po tome što je govorila da je “život tako kratak i da brzo prolazi”.

Časna sestra koja je spasavala Jevreje

Rožaka je rođena 1908. godine i otišla je u manastir kada je imala 21 godinu. Tokom nemačke okupacije Poljske bila je jedna od sestara koje su osnovale novi manastir blizu Vilnjusa koji je bio utočiste za Jevreje koji su pobegli iz geta.

Sestre su tokom godina rata pomoć pružile nebrojanom broju Jevreja, uključujući tu i neke koji su kasnije postali aktivisti pokreta otpora u Poljskoj. Među onima kojima je pomogla bila je i književnik Aba Kauner, koji je kasnije prvi obznanio Hitlerov plan da pobije sve Jevreje.

Tajni rad sestara u manastiru nije mogao da prođe nezapaženo. Nemačke vlasti su 1943. godine uhapsile glavnu časnu sestru i zatvorile samostan. Sesilija se vratila u Krakov i nastavila da daje sve od sebe kako bi pomogla u borbi protiv nacista.

Godine 1984. Sesilija Rožak dobila je medalju Pravednika među nacijama koju Jevreji dodeljuju pojedincima za pomoć upućenu tokom Drugog svetskog rata.

Tajna dugovečnosti

Sesilija Rožak postala je neka vrsta lokalne slavne ličnosti još za života i o njoj kruže mnoge legende. Kažu da je majka na rođenju okrenula 110 puta, pa je zato živela do sada.

Uprkos godinama i nedavnim operacijama kolena i kuka, sestra Sesilija bila je vitalna, a oni koji su je upoznali rekli su da je mlada duhom, sa iskrenim smislom za humor.

Kada su je upitali za tajnu dugovečnosti, odgovorila je kratko: “Svako treba da se moli i da uči jezike”.loading...