NAJSTARIJA FOTOGRAFIJA JOSIPA BROZA: Pažljivo gledajte – da li možete da PRONAĐETE TITA? (FOTO)

tito
wikipedia

Ova stara, izbledela fotografija nastala je 1911. godine u fabrici u slovenačkom gradu Kamniku. Na njoj su zauvek ostala zabeležena lica radnika koji uživaju u pauzi za ručak. Međutim, jedan od njih će u godinama koje dolaze zauvek promeniti istoriju Balkana!

O Josipu Brozu Titu i danas, decenijama posle njegove smrti, kruže razne priče i glasine. Menja se mesto njegovog rođenja, govori se različitim zanimanjima, a i o tome šta je radio pre nego što se pojavio na istorijskoj sceni kao vođa partizana u Drugom svetskom ratu, samo se nagađa.

O Titovim aktivnostima u najranijoj mladosti veoma malo se zvanično zna. U njegovoj biografiji piše da se 1911. godine zaposlio u fabrici “Titan” u Kamniku.

Upravo u ovom slovenačkom gradu nastala je fotografija za koju se danas veruje da je najstarija fotografija Josipa Broza Tita.

Tražili su od Tita da UGASI TOMPUS KOJI JE PUŠIO USRED BELE KUĆE… Njegov odgovor bio je DRZAK, ALI GENIJALAN!

Wikipedia

Reč je o grupnoj slici radnika koju je za vreme pauze fotografisao Čeh po imenu Jinčik koji je takođe radio u fabrici kao alatničar.

Ni godinu dana nakon rada na ovom mestu, fabrika je otišla u stečaj, a Josip Broz je ostao bez posla. Radnicima je bilo savetovano da krenu u Češku i tamo okušaju sreću, a Tito je bio u grupi koja je pošla. Od 1911. do 1913. radio je u fabrikama u Austrougarskoj i Nemačkoj.

TAJNA BROZOVE PORODICE: Zašto Tito majci nikada nije izašao na grob?

Istorijska fotografija prvi put je objavljena u magazinu “Duga” 1975. godine i predstavljana kao najstarija uspomena tadašnjeg maršala SFRJ.