NAJSTARIJE UMETNIČKO DELO NA SVETU: Stvoreno je pre 43 HILJADA GODINA i pre 2017. niko nije znao ni da postoji (FOTO)

Bez sumnje najstarije poznato umetničko delo, scena praistorijskog lova naslikana pre više od 40.000 godina na kojoj su prikazana bića koja su pola ljudi a pola životinje, što govori o razvijenoj umetničkoj kulturi, a možda čak i o začecima religije, pronadjeno je u jednoj pećini u Indoneziji.

Pećina
Pixabay.com

Na slici dugoj 4,5 metra se vidi šest divljih svinja i patuljastih bizona koje beže od lovaca naoružanih kopljima i konopcima, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu “Nature”. Lovci su prikazani s ljudskim telima ali imaju životinjske glave.

Jednobojna slika je otkrivena 2017. na krečnjačkom zidu pećine u mestu Leang Bulu Sipong na indonežanskom ostrvu Celebes, i bila je u prilično lošem stanju.

Starost slike je datirana korišćenjem uranijuma i torijuma na mineralnim izraslinama na slici.

Prema rečima naučnika, slika je načinjena u periodu starijeg paleolita i stara je “najmanje 43.900 godina”, što je čini “najstarijim do sada poznatim prikazom lova u praistorijskoj umetnosti”.

Ona je na tom mestu nasledila skulpturu čoveka s glavom lava, načinjenu od slonovače i pronađenu u Nemačkoj. Radi poređenja, slike na stenama u francuskoj pećini Šove su stare oko 35.000 godina a one u Laskou oko 20.000 godina.