NAJSTRAŠNIJA IZREKA IKADA! Treba da zvuči smešno i koristi je ceo svet, ali krije MRAČNU I JEZIVU PRIČU IZ PROŠLOSTI

Mačka
Wikipedia/EllenCherryCharles

Koliko puta ste samo nekome, ko je iznenada zaćutao, "ostao bez teksta" ili ste ga pobedili nekim jakim argumentom u raspravi, rekli "Šta je bilo, maca ti je pojela jezik?!" Nakon ove priče dobro ćete razmisliti pre nego što je sledeći put izgovorite ovu rečenicu. Jer - poreklo izreke je prilično mračno i strašno!

 

“Maca ti je pojela jezika” danas se kaže za osobu koja iznenada zaćuti ili bude pobeđena argumentom u raspravi. Ipak, većina ljudi ne zna da je poreklo izreke prilično staro, kao i mračno!

Prvo, na opšte iznenađenje, nema nikakve veze sa mačkama!

Poreklo izreke treba tražiti u surovom načinu kražnjavanja u engleskoj mornarici. Naime, za manje prekršaje, poput nepoštovanja nadređenih, spavanja na straži ili pijanstva, izgrednici su bili kažnjavani šibanjem bičem sa devet šiba koji se zvao “Mačka sa devet repova” ili “Kapetanova kći” (sličnu naprava danas se koristi u nekim samo-mazo tehnikama).

 

Bilo je to prilično surovo oružje! Nesrećni mornar bi bio zavezan na palubi broda i šiban naočigled čitave posade obično do krvi! Bol je bio toliko jak da je veliki broj žrtava nakon izvršenja kazne neko vreme bio potpuno nem. 

Da li od šoka ili čistog straha da bi sličan usud mogao da im se ponovi tek, mornari koji bi prošli ovu kaznu dugo nakon ne bi izgovarali ni reč, a njihovi sadrugovi, naročito kada popiju koju čašicu više, išli bi za njim podsmevajući im se i govoreći: “Maca ti je pojela jezike?!” kako bi ih dodatno mučili.

 

Foto: Wikipedia/wellcomeimages

Zato, sledeći put kada “ostanete bez teksta” jer vas je neko iznenadio ili pobedio u raspravi, setite se da je sve moglo biti mnogo, mnogo gore!