Reformišući svoje carstvo, Petar Veliki se trudio da Rusija u svemu bude vodeća emlja. Međutim, nije znao kako da promeni činjenicu da Rusi veoma vole čašicu i da to često vodi ka dugim pijanstvima, odbijanjima poslova i svemu što uzrokuje nezadovoljstvo u narodu, ali i kod plemstva.

Isprobao je razne načine borbe protiv pijanstva, poput prekovremenog rada, pa čak i šibanja, ali ruski narod je nesalomiv i uprkos kaznama i pretnjama, napijanje se nastavilo.

Tako je 1714. godine, Petar Veliki ustanovio najneobičniju nagradu na svetu! Orden za pijanstvo zapravo je “medalja” sačinjena od kovanog gvožđa. Teška je 6,8 kilograma, ne računajući i težinu lanca, pa se smatra najtežom medaljom u istoriji.

Kad bi se pijanac napokon otreznio u policijskoj stanici dobio bi ovaj orden koji bi nadležni zakačili lancem koji je bilo nemoguće skinuti. Priča kaže da je orden morao da se nosi oko vrata nedelju dana.

Zanimljivo je i to što sam Petar Veliki nije nimalo bio alergičan na piće niti je od svojih saradnika zahtevao da trezni idu kroz život. Car je osnovao “Svešaljivi svepijani sinod budala i lakrdijaša“, klub u kojem se sa njegovim najbližim prijateljima zabavljao i opijao.