NAJTRAŽENIJA SLIKA AMERIKE: Najčudnije rukovanje u istoriji KRIJE TAJNU

Prisli i Nikson
Wikipedia

Nesvakidašnji susret Elvisa Prislija i tadašnjeg predsednika Niksona zabeležen je čuvenom fotografijom koja krije jednu tajnu. Trenutak je postao i inspiracija za filmsko ostvarenje koje nam stiže u aprilu ove godine.

 

Ova fotografija je najtraženija u Američkoj nacionalnoj arhivi, više nego Deklaracija nezavisnosti, slike sletanja na Mesec ili Povelja o pravima.

 
Famozna slika prikazuje nezapamćeni susret predsednika i kralja roka u decembru 1970. godine u Ovalnoj sobi.

Činjenice o ovom famoznom susretu biće dočarane u filmu koji izlazi u aprilu ove godine, u kojem Kevin Spejsi glumi Niksona, a Majkl Šanon Elvisa Prislija.

Na letu do Vašingtona, Elvis je začuđujuće tražio olovku i papir, što nikad nije radio. On je napisao predsedniku pismo u kome kaže da “želi da pomogne državi na bilo koji način” i traži da bude “federalni agent na slobodi”.

Kolt 45 za Niksona

To jutro je Elvis lično dostavio pismo u Belu kuću u ruke Niksonovog pomoćnika, a njegovog velikog obožavaoca.

Sastanak je bio zakazan u 12h i 30 minuta u Ovalnoj sobi.

Prisli se pojavio tačno u podne, noseći poklon za predsednika, Kolt 45, pištolj iz svoje lične kolekcije.

Krog, koji je dokumentovao ovaj susret, a kasnije i napisao knjigu o njemu, u svojim spisima je naveo kako se Elvis pojavio sa bedževima grupe “Bitls” rekavši da su oni bili prava snaga za borbu protiv anti-američkog duha. Predsednik je prokomentarisao da oni koji koriste drogu su takođe prethodnici anti-američkih protesta.

Elvis je objasnio da je pravi razlog njegove posete, želja za značkom Odseka za narkotike i opasne droge. Pevač je inače bio strastveni kolekcionar znački i verovao je da one imaju posebene moći i da mogu da ga učine agentom na slobodi.

Nikson je prihvatio njegovu želju, a susret se završio neposrednim prijateljskim zagrljajem.

Šta je toliko fascinantno u vezi ove fotografije?

– Razlog zašto je ova fotografija doživela “slavu” je možda reputacija predsednika koji je bio veoma nesvestan ikona popularne kulture. Sastanak svih komercijalnih i “kul” stvari sa onima hladnim i proračunatim – izjavio je Gregori Kaming, arhivista predsedničke biblioteke.

Uprkos brojnim razlikma, Džeri Šiling, Elvisov dugogodišnji pomoćnik, video je neku povezanost između njih, kad su se ugledali u Ovalnoj sobi.

– Obojica su bili na vrhu svojih karijera, usamljeni, ali poznati svima – rekao je Šiling.

– Gde još imate sliku rok zvezde i predsednika države. Vrednost ove fotografije je u njenoj jedinstvenosti – istakao je Šiling.

Keli Gruvier, istoričar umetnosti, smatra da ova slika i nije toliko fascinatna koliko bi bila slika samog Donalada Trampa u Ovalnoj sobi!