Najtužniji dan u godini: OBIČAJI NA VELIKI PETAK, praznik kada pravoslavci ne rade OVE STVARI

Veliki petak
Wikipedia

Vernici i crkva danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti, gde je i umro. Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

 

Veliki petak ili Strasni petak je hrišćanski praznik kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta.

Danas se Crkva seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom Raspeću – od trenutka kada je Isus izveden pred sud Pontija Pilata, pa sve do momenta kada je skinut sa krsta i položen u grob koji su čuvali vojnici kako bi sprečili da neko ukrade telo.

Zbog toga je reč o najtužnijem hrišćanskom prazniku. Danas se strogo posti, ne peva se, ne veseli se, a do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer ona simbolizuju radost, nego se vernici pozivaju u hram drvenim klepetalima.

Danas ne uzimajte igle i eksere… stari kažu, ne valja se! Ovaj dan se naziva i „Raspeti petak”, pa se veruje da danas ne valja dirati oštre predmete da se ne bi “povređivale Isusove rane”. Zbog toga danas obućari i krojači ne rade.

U nekim delovima Srbije veruje se da danas veštice bacaju čini, pa se deca ne puštaju iz dvorišta.

  

Jedine koje danas vredno rade su domaćice! One već uveliko farbaju jaja, a kako napraviti ono najlepše, tajna je koju svaka ljubomorno čuva. I bilo da verujete u narodne priče ili ne, i vi bi danas trebalo da obojite bar jedno jaje. Neće vam biti potrebno mnogo vremena, sigurno će vam biti zabavno, a i narod kaže – valja se!

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!