NAJVEĆA LJUBAV ALBERA KAMIJA: Pisao joj je najlepša pisma i bio spreman da učini sve… osim da ostavi SUPRUGU I DECU

Alber i Marija
Wikipedia/Kolaž

Ćerka francuskog književnika Albera Kamija, Katrin, izdala je knjigu s ljubavnom prepiskom njenog oca i glumice Marije Kazarez.

 

Reč je o 865 pisama.

– Njihova pisma daju svetu svetliji prostor, lepši vazduh, samo zbog toga što su postojali – rekla je Katrin Kami.

Alber Kami i španska glumica Marija Kazarez upoznali su se 6. juna 1944. godine na dan iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. Ona je imala 21, a on 30 godina. Kami je tada bio oženjen sa Fransin For, s kojim ima blizance Katrin i Žana.

Fransin For je bila u Alžiru kada su se njen suprug i glumica sreli. Kad se vratila u Pariz u septembru 1944. godine, Marija Kazarez raskida vezu s Kamijem i tada počinje njihova prepiska.

– Gde god da se okrenem, vidim mrak… Bez tebe nemam snagu. Imam želju da umrem – napisao je Kami.

Književnik i glumica slučajno su se sreli četiri godine kasnije u jednom pariskom bulevaru i od tada su nerazdvojni iako je Marija stalno pretila da će prekinuti njihovu aferu zbog činjenice da je Kami uporno odbijao da ostavi svoju suprugu.

Sa druge strane, Fransin je jako patila zbog muževljevog neverstva. Pijanistkinja i matematičarka počela je da se leči od depresije, a zbog toga je završila i u bolnici gde su tretmani podrazumevali i elektrošokove.

U jednom trenutku, Fransin se bacila kroz prozor bolnice, da li da pobegne ili da se ubije, nije poznato. Nakon ovoga, Alber se više posvetio supruzi iako vezu sa Marijom nikada nije prekinuo.

– U pismima se otkriva nežnost između njih, i neosporivi dokaz njihove ljubavi – navela je Katrin Kami u predgovoru knjige od 1.300 strana.

Marija Kazares je igrala s Mišelom Bukeom, Žerarom Filipom kao i nekim Kamijevim pozoršnim komadima. Imala je običaj da Kamiju šalje kratke poruke posle predstava.

U poslednjem pismu svojoj dragoj, napisanom u novembru 1959. godine, Kami navodi da jedva čeka da se vrati u Pariz posle boravka u centralnom delu Francuske.

Kami se nikada neće vratiti u “grad svetlosti”. Poginuo je 4. januara 1960. godine u saobraćajnoj nesreći na putu za Pariz.

Fransin je poživela još 19 godina. Marija se kasnije udala za kolegu Andrea Šlesera i preminula je 1996. dan nakon svog 74. rođendana.