NAJVEĆA MISTERIJA HOLIVUDA: Bila je zvezda u usponu, a onda je nestala ostavivši samo JEDNU PORUKU

Žan Spangler
Wikipedia

Njena torba je pronađena dva dana nakon njenog nestanka, na ulazu u Grifit park u Los Anđelesu, sa pocepanim kaiševima sa strane – što navodi da joj je torba bila strgnuta sa ramena nasilno. U torbi se, između ostalog, nalazila i poruka adresirana na ime Kirk.

 

Glumica Žan Spangler je 1949. godine trebalo da postane velika zvezda. Počevši karijeru kao model i plesačica, prelepa 26-godišnjakinja je sebe okružila moćnim agentom, krugom uticajnih ljudi koji su je podržavali, a počela je da se pojavljuje i u Holivudskim filmovima.

Bila je predodređena za velike stvari, a onda je nestala.

– Kirk, ne mogu više da čekam, ići ću kod doktora Skota. Najbolje će da ispadne ovako, dok je majka odsutna – pisalo je na papiru pronađenom u torbi.

Policija je bila zbunjena i njenim nestankom, ali i samim sadržajem poruke. Ispitali su svakog doktora po imenu Skot u okolini, ali su svi govorili kako je nisu poznavali. Nakon što su ispitali većinu njenih prijatelja i poznanika, saznali su da je Spanglerova u vreme svog nestanka mislila da je trudna tri meseca. Takođe su saznali i za mesto “The Doc“, na kom su se vršili ilegalni abortusi, piše portal News.com.au.

U to vreme je ovaj skandal, kao i svi ostali, postao javna tajna. Nijedan doktor nije želeo da prizna da se bavi ilegalnim poslovima van klinike, pa je istraga postala “slepa ulica“ za policiju.

Ipak, policiju je onda pozvala jedna velika filmska zvezda – Kirk Daglas.

 

On je rekao da je pratio istragu i da samo želi da stavi do znanja da on nije Kirk koji se spominje u poruci. Policija, koja čak nije ni pomišljala na njega, sada ga je označila kao osumnjičenog.

Žan Spangler je pre nestanka glumila u, tada još neobjavljenom filmu “Mladić s trubom“, upravo sa Kirkom. Daglas, koji je nedavno napunio 100 godina, oslobođen je svih sumnji o učestvovanju u nestanku lepe glumice.

Vest o nestaloj Žan proširila se na sve svetske medije, koji su preuzeli vođstvo u nagađanju raznih teorija zavere – da ju je ubila mafija zbog afere sa istaknutim mafijašem Dejvidom Ogulom, koji je nestao dva dana nakon Spanglerove; da je preminula zbog komplikacija nakon abortusa, a da je torba ostavljena na javnom mestu namerno kako bi se impliciralo na nešto; i da ju je ubio isti ubica koji je ubio Elizabet Šort, koju su mediji nazvali Crna Dalija 1947. godine.

Nijedna od ovih teorija nije bila potkrepljena dokazima, ali su pomogle u održavanju slučaja živim u mislima i teoretičara zavera i hobista.

Ceo slučaj je i dalje velika misterija, kao i sama Žanina torba. Sve vredne stvari su i dalje bile u njoj kada je bila pronađena, što znači da pljačka nije bila motiv, a to što je postavljena dva dana nakon njenog nestanka na sam ulaz u park, koji je jako prometan, može da znači da je tu postavljena namerno, kako bi bila otkrivena.

Žan Spangler nikada nije pronađena, a zbog nedostatka osumnjičenih, policija je prešla na druge slučajeve, dok je ovaj misteriozni slučaj prelepe mlade glumice ostao da izbledi vremenom.