NAJVEĆA TAJNA KNEZA MIHAILA: On je upucan, Aleksandar je izrešetan, ali OVAJ SRPSKI PRINC imao je NAJMISTERIOZNIJI ŽIVOT

Velimir Teodorović
Dnevno.rs/Kolaž

Ako bi neko neupućen video masivnu grobnicu Velimira Mihaila Teodorovića na Novom groblju u Beogradu na kojoj jednostavno piše "Narodni dobrotvor", stekao bi samo delimično tačnu informaciju o ovom čoveku, njegovom životu i značaju koji ima za naš narod i istoriju. Jer, Velimir Mihailo Teodorović jeste bio veliki srpski dobrotvor i ktitor mnogobrojnih udruženja koji je sav svoj imetak zaveštao otadžbini, ali i mnogo više od toga!

 

Srbija se danas zbog toga seća jednog od svojih najprosvećenijih vladara, veštog diplomate i vizionara koji je udario temelje moderne države – knez Mihailo Obrenović tragično je nastradao u atentatu u Topčideru na današnji dan 1868. godine.  

I iako je o životu kneza Mihaila mnogo pisano i raspravljano, postoje i neke priče i anegdote koje nisu poznate široj javnosti. A, verovatno nijedna nije tako velika i značajna kao činjenica da knez Mihailo nije umro bez naslednika!

Čovek koji je mogao da bude vladar Srbije

 

Velimir Mihailo Teodorović, Foto: Wikipedia

Ako bi neko neupućen video masivnu grobnicu Velimira Mihaila Teodorovića na Novom groblju u Beogradu na kojoj jednostavno piše “Narodni dobrotvor”, stekao bi samo delimično tačnu informaciju o ovom čoveku, njegovom životu i značaju koji ima za naš narod i istoriju. Jer, Velimir Mihailo Teodorović jeste bio veliki srpski dobrotvor i ktitor mnogobrojnih udruženja koji je sav svoj imetak zaveštao otadžbini, ali i mnogo više od toga!

Velimir Mihailo Teodorović bio je jedino dete kneza Mihaila iz veze sa Nemicom Marijom Berghaus. Velimir Teodorović rođen je kao Vilhelm Berghau, a Mihailo Obrenović je o sinu brinuo i dečak je primio najbolje onovremeno obrazovanje.

Kada je Marija umrla, Mihailo je odlučio da 1857. godine sina dovede u Beograd. Kada je napunio 17 godina, knez Mihailo je naložio da Vilhelm pređe u pravoslavnu veru. Dobio je ime Velimir Mihailo i staro prezime kneza Miloša – Teodorović.

O tome da li je knez Mihailo Velimira spremao za svog naslednika i danas se raspravlja. Mladić je 1867. poslat u Švajcarsku na dalje školovanje i tada se poslednji put video sa ocem jer je sledeće godine knez Mihailo ubijen u atentatu u Topčideru.

Nije ostavio testament, a ni eksplicitnu odredbu o nasledniku i odlučeno je da ga na prestolu zameni sinovac Milan Obrenović, unuk Miloševog brata Jevrema, a Velimir je dobio imanje “Negoja” u Rumuniji i 35.000 dukata. Po nalogu namesnika, poslat je u Minhen na dalje studije.

Čovek koji je smetao Obrenovićima

 

Grobnica Velimira Teodorović na Novom groblju u Beogradu, Foto: Dnevno.rs

Velimir je bio u rđavim odnosima sa kraljem Milanom koji ga nije trpeo, verovatno ga uvek doživljavajući kao pretendenta na srpski presto iako Velimir uopšte nije pokazivao takve ambicije. Velimiru nije bilo dopušteno da dođe u Srbiju čak ni kad se prijavio kao dobrovoljac u srpsko-turskom ratu 1876. godine.

Ipak, Velimir je našao načina na pomogne. Svesrdno je slao novčane priloge, a u Minhenu je okupljao i svesrdno pomagao tamošnje srpske studente. Slao je novac i Narodnom pozorištu koje je u Beogradu osnovao njegov otac. 

Velimir Mihailo Teodorović iznenada je umro 1898. u 48. godini života. Sahranili su ga dugogodišnji sobar Petković i srpski studenti u Minhenu. Od Obrenovića sahrani nije prisustvovao niko.

 

Bista Velimira Teodorovića koja se nalazi u grobnici na Novom groblju, Foto: Dnevno.rs

Prema testamentu Velimir Mihailo Teodorović je svu svoju imovinu zaveštao Srbiji i osnivanju zadužbine ”Velimirijanum” koja bi pomogla razvoju obrazovnih institucija u zemlji i školovanju nadarenih pojedinaca.

 
Zadužbina ”Velimirijanum” počela je sa radom 1905. godine i jedna od prvih njenih odluka je bila da se zemni ostaci Velimira Teodorovića iz Minhena prenesu na Novo groblje u Beogradu gde i danas počiva ovaj misteriozni srpski princ.