"Maratonci trče počasni krug" jedan je od najpoznatijih filmova domaće kinematografije koji i danas, 35 godina nakon premijere, izaziva smeh, suze i mnogobrojne komentare, a priče sa snimanja ovog ostvarenja nikada ne izlaze iz mode.

 

Osim plejade neverovatnih glumaca koji su nosili naslovne uloge u filmu “Maratonci trče počasni krug”, ništa manje značajne nisu ni sporedne role. Jedna od najupečatljivijih takvih uloga – onu sluškinje Olje, bila je poverena glumici Melita Bihali, a ona je godinama kasnije otkrila i jednu tajnu sa snimanja.

Postoji scena iz ovog filma koja je snimljena, ali nikada nije emitovana!

U njoj se više objašnjava sam lik sluškinje Olje i njene uloge u domu Topalovića kao “osobe za sve” – čak i za seks!

NAJVEĆA “PREVARA” SRPSKOG FILMA: Mića Tomić krišom uradio OVO i stvorio NAJLEGENDARNIJU SCENU IZ “MARATONACA”

Scena je išla ovako – Aksentije Topalović (Mija Aleksić) i služavka Olja (Melita Bihali) u krevetu su i na vratima se pojavljuje Laki (Bata Stojković) i vikne: “Deda, šta to radiš, večeras je moj red!”.

Prema rečima same Melite tu je nastao problem.

– Snimatelj Boža Nikolić insistirao je da Mija povuče sa nas čaršaf i da ja ostanem gola. Nisam pristala na to, jer se nismo tako dogovorili pre snimanja. Pobegla sam ogrnuta čaršafom u ćošak. Scena je bila veoma simpatična uz Batino pitanje koje je usledilo: “Deda, mogu li bar da gledam?” – ispričala je Melita godinama kasnije.

Obišli smo kuću Bilija Pitona iz “Maratonaca”! Zatekli smo prizor kao iz NAJSTRAŠNIJEG HOROR FILMA (FOTO GALERIJA)

Nikolić je, seća se ona, i dalje insistirao da bude po njegovom.

– Onda je Mija Aleksić stao u moju zaštitu rekavši da me ostavi na miru, jer nije bio takav dogovor. Zahvalna sam mu i dan-danas – dodala je Melita objašnjavajući da je cela scena do kraja snimanja ispala iz filma verovatno zato što je bila “prizemnija” od ostalih.