“Najvoljeniji” razbojnik sa Divljeg zapada: Ubio je osmoricu i do 21. godine ušao u legendu

Bili Kid
Wikipedia

Iako nije uspeo da dočeka ni 22. godinu života, Vilijam Henri Mekkarti Džunior postao je legenda. Za to je najzaslužniji šerif koji ga je ubio 14. jula 1881. godine.

 

Bili Kid, Foto: Wikipedia

Bili Kid rođen je kao Vilijam Mekkarti u Njujorku krajem 1859. godine rodila irska imigrantkinja Ketrin Mekkarti. Nakon što joj je preminuo suprug, ona je svoje dvoje dece odvela u Indianapolis gde je upoznala čoveka pod imenom Vilijam Henri Harison Antrim.

Nakon nekoliko godina cela porodica se preselila u Nju Meksiko gde je Ketrin umrla od tuberkuloze u septembru 1874. godine.

Dete mirne imigrantkinje koje je započelo s krađom – hrane

Nedugo nakon toga mladi Henri počeo da radi, s ponekim ‘izletom’ u sitni kriminal. Njegova karijera u kriminalu službeno je započela 16. septembra 1875. godine kada je ukrao hranu.

Desetak dana kasnije s prijateljem je ukrao nešto odeće i pištolj, zbog čega je završio u zatvoru. No, uspeo je da pobegne iz zatvora i da ‘zbriše’ u Arizonu.

Tamo je počinio i prvo ubistvo. Ubio je lokalnog kovača koji ga je vređao usred partije pokera. Priveden je, ali je opet pobegao i to natrag u Nju Meksiko gde se pridružio bandi koja je čuvala stoku i posede magnata Džona Čisuma. Ni u jednom trenutku njegov život nije išao nekakvim mirnim tokom.

Bili Kid je rođen

Henri je upadao iz nevolje u nevolju, iz pljačke u pljačku. I dok neki tvrde da je u životu ubio 21 čoveka, po jednog za svaku godinu života, istorijske činjenice kažu da je to bilo dosta manje – sa sigurnošću se može utvrditi da je ubio osmoro ljudi.

 

Patrik Garet, šerif koji je ubio Bilija Kida, Foto: Wikipedia

Sa svojom je bandom “The Regulators” sejao je strah sve do 1880. kada je uhapšen za ubistvo šerifa Brejdija tokom Linkoln Kaunti rata.

Nakon što je osuđen na smrt, Henri je, sada već poznat pod nadimkom Bili Kid, ubio svoja dva čuvara i još jednom pobegao. Nekoliko dana kasnije ubio ga je šerif Patrik Garet u Fort Sameru, u Nju Meksiku.

Mit, legenda i antiheroj

Iako je o njegovom životu do danas snimljeno nekoliko filmova i napisan ogroman broj knjiga, o mnogim aspektima života Bilija Kida večito će se voditi rasprave jer jednostavno nema dovoljno dokaza da se neke stvari dokažu.

Iako je kroz Divlji zapad verovatno ‘prohujalo’ na stotine likova poput Bilija, za njegov danas legendarni status najzaslužniji je upravo šerif koji ga je ubio. Naime, on je nedugo nakon njegove smrti napisao knjigu “Autentičan život Bilija Kida”.

Reč o njemu se tako proširila dalje nego ikada pre. Svi ostali autori na to sve su dodali još romantike i drame i tako smo dobili onog Bilija Kida, kriminalca na kog danas milioni gledaju sa simpatijama.

Fotografije koje vrede milione
 

Prva i donedavno jedina poznata fotografija Bilija Kida prodata je za 2,3 miliona dolara jednom američkom milijarderu.

Krajem prošle godine pronađena je još jedna fotografija slavnog antiheroja koja je procenjena na 5 miliona dolara. Njen je vlasnik koju godinu prije kupio sasvim slučajno za 2 dolara.loading...