Nakon decenija skrivanja objavljeni snimci Džeki Kenedi: ‘Evo KO JE UBIO mog supruga’

Džon Kenedi
Wikipedia

Prema ličnoj želji Džeki Kenedi, ovaj materijal nije trebalo da bude objavljen bar 50 godina nakon njene smrti!

 

Audio trake koje je nedavno objavila televizijska kuća ABC, otkrivaju da je najslavnija udovica svih vremena Žaklina Kenedi verovala je tokom celog života da je za atentat na njenog supruga 1963. odgovoran potpredsednik Lindon Džonson, piše Irish Central.

Kenedi je takođe verovala da Džonson u zaveri nije bio sam, već da je imao pomoć grupe izuzetno bogatih desničarskih teksaških tajkuna.

Ispovest supruge bivšeg američkog predsednika nekoliko meseci nakon ubistva Džona Kenedija snimao je Artur Šlezinger Mlađi, jedan od renomiranijih istoričara svog vremena, koji je trake zatim preneo na sigurno mesto, tačnije u sef Kenedijeve biblioteke u Bostonu.

Prema ličnoj želji Džeki Kenedi, snimljeni sadržaj nije trebalo da bude objavljen bar 50 godina nakon njene smrti. Međutim, njena ćerka Kerolajn odlučila je da ne posluša svoju majku, pa je audio snimke objavila nekoliko godina nakon što je Žaklina 1994. umrla od raka.

TV kompanija ABC došla je do traka nakon što je sklopila ugovor s Kerolajn, koja je zauzvrat zahtevala da ABC otkaže prikazivanje televizijske drame o Kenedijevima koja je vrlo uznemirila nju i njenu porodicu.

Potraga za istinom koja još uvek traje

 

Inače, slučaj ubistva Džona Kenedija daleko je od poslednje reči javnosti i istorije. Pre mesec i po dana američki Nacionalni arhiv objavio je listu dokumenata povezanih s jednim od najvažnijih, a istovremeno i najtajnijih ubistava u istoriji. Reč je o 3063 dokumenta koja će Nacionalni arhiv objavljivati do oktobra 2017, što je javnost izglasala na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Doduše, još postoji mogućnost da predsednik, bilo aktuelni ili budući, neki od dokumenata proglasi tajnim, mada to nije previše verovatno, s obzirom na to koliko je vremena do sada prošlo.

Ipak, Nacionalni arhiv je saopštio da su imena i funkcije pojedinih osoba navedenih u dokumentima trajno izbrisani, dakle praktično izgubljeni za sva vremena.

Dokumenti obuhvataju CIA-inu studiju ličnosti Lija Harvija Osvalda, kao i obimnu zbirku komunikacije direktora FBI Edgara Huvera, među kojima se ističe ona pod nazivom “Reakcija Sovjeta i zvaničnika komunističke partije na ubistvo JFK-a”, koju je nedelju nakon atentata šef kancelarije predsednika Lindona Džonsona poslao Marvinu Votsonu.

Biće vrlo zanimljivo saznati i šta piše u Huverovom dopisu državnom sekretaru za bezbednost, kao i navodno podužoj prepisci Huvera s vrhom Vorenove komisije o Džeku Rubiju, pripadniku mafije i vlasniku noćnog kluba u Dalasu koji je ubio Osvalda dva dana nakon atentata na Kenedija. I to na vrlo neobičnom mestu – u podrumu dalaške policije.