Nakon vekova skrivanja otkriveno: Ovo je VELIKA TRAGEDIJA koja je zadesila Vilijama Šekspira

Vilijam Šekspir
Commons Wikipedia

Arheolozi koji su skenirali Šekspirov grob došli su do neverovatnog otkrića - oni tvrde da je lobanja slavnog književnika ukradena iz grobnice!

 

Istraživači su koristili georadar kako bi ispitali unutrašnjost groba u kojem je sahranjen jedan od najznačajnijih dramskih pisaca svih vremena.

Šekspir je sahranjen u Crkvi Svetog Trojstva u Stratfordu dva dana nakon što je umro 23. aprila 1616. godine. Nešto pre 1623. podignut mu je spomenik na severnom zidu. Na posvetnoj ploči se poredi sa Nestorom, Vergilijem i Sokratom

Grobnica se i danas nalazi na istom mestu i, kako se navodi, ona do sada nikada nije bila raskopavana. Vođa studije, britanski ekspert Kevin Kols izjavio je da je tokom analize grobnice primećen “čudan poremećaj na kraju glave”.

Kols je rekao da su lobanju najverovatnije ukrali plačkaši grobova u 18 veku.

– Ubeđen sam da se lobanja uopšte ne nalazi u crkvi Svete Trojice – navodi britanski arheolog.

 

Šekspirov grob u crkvi Svetog Trojstva u Stratfordu, Foto: Wikipedia/David Jones

Vikar crkve Patrik Tejlor tvrdi da nema dovoljno dokaza da je lobanja ukradena. On je naveo da nema planova za raskopavanje grobnice kako bi se dokazala tvrdnja arheologa.

Vilijam Šekspir bio je engleski pesnik i dramski pisac, koji se, prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa.  Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema.

Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svetu češće nego bilo koji drugi.