NARODNA VEROVANJA NA USKRS: Dan kada se sećamo ŠTA JE ZAPRAVO PRAVO BOGATSTVO

Uskrs
Wikipedia

Za hrišćane koji vreme računaju po julijanskom kalendaru danas je najveći praznik - Uskrs. Od rana jutra ljudi će se gde god se sretnu pozdravljati rečima "Hristos voskrese" i otpozdravljati sa "Vaistinu voskrese", uz nezaobilazno veselje, graju i naravno tucanje jajima.

 

Uskrs je najvažniji hrišćanski praznik i spada u red „pokretnih” svetkovina. To znači da se ne proslavlja uvek istog datuma. Isti je samo dan – nedelja.

Na Uskrs ili Vaskrs vernici proslavljaju Isusov povratak u život – vaskrsenje, pa se pravoslavci u Srbiji danas pozdravljaju rečima “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”. Slave se i drugi (pashalni ponedeljak) i treći dan Uskrsa (pashalni utorak).

Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik jer se tada slavi konačna pobeda života na

 

smrću i sila svetla nad tamom. Zbog toga je ovaj praznik ujedno i jedan od najveselijih u godini.

Za Uskrs su vezani brojni narodni običaji, a sve naravno počinje farbanjem uskršnjih jaja koja se na današnji dan lupaju i jedu. Ipak, prvo jaje ofarbano u crveno naziva se čuvarkuća, čuvar, stražar, stražnik… Ono se ne sme razbiti, već se čuva, a za njega se veruje da ima posebnu moć, da štiti dom i donosi sreću i zdravlje svim članovima tog domaćinstva.

U nekim krajevima Srbije i do danas se održao običaj da se na Uskrs jajima deci trljaju obrazi i da se ukućani umivaju vodom u kojoj su jaja prenoćila zajedno sa drenom i bosiljkom. Veruje se da ovo donosi dobro zdravlje i snagu preko cele godine.

Spavalice na Uskrs treba što pre probuditi i naterati ih da ustanu. Naime, veruje se da spavanje do kasno na ovaj praznik donosi “zastoj u napretku” i da dan svi treba da provedu što aktivnije i veselije.

Jedno od obeležja Uskrsa jeste svečani ručak, kojim se i zvanično prekida sedmonedeljni post u krugu porodice. Naravno, sve počinje tucanjem uskršnjim jajima, a na trpezi kasnije treba da se nađe i neko pečenje, mladi luk, zelena salata, kao i što više đakonija.

Kako je Uskrs “pokretni” praznik ova svetkovina se ove godine poklopila sa još jednim, istina mnogo svetovnijim praznikom – Danom rada, 1. majem. Ipak, ovo će danas malo kome zasmetati… neki bi rekli da to samo znači da svi imaju duplo razloga za slavlje, a kako je većina zbog ovog “preklapanja” dobila i po pet neradnih dana, zaista nema razloga da se danas svi dobro ne zabave i uz porodicu i prijatelje lepo provedu.

Zato, svima koji danas slave, redakcija portala Dnevno.rs želi srećan Uskrs. Hristos vaskrse!

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!