NARODNA VEROVANJA ZA FEBRUAR: Mesec kada se RAĐAJU GENIJALCI koji treba da se plaše SAMO JEDNOGA

Februar
Wikipedia

Februar je čudan mesec – kratak i kolebljiv. Narod mu je verovatno zbog toga nadenuo samo jedan nadimak – vodeni. Sa vodom sve brzo prođe... Ovo su verovanja vezana za drugi mesec u godini.

 

Verovatno zbog činjenice da traje samo 28 dana, a svake četvrte godine dobija jedan dan “viška”, februar je u narodnoj tradiciji najposebniji mesec

Veruje se da, ko se u februaru rodi treba da zna da mu je ujedno to i najsrećniji mesec u godini. Tada će mu sve polaziti sa rukom i imaće mnogo napretka.

Osobama rođenim u februaru učenje ide od ruke, pa često postaju viđeni ljudi i intelektualci. Vole da putuju i upoznaju nove ljude. Opasnost vreba upravo iz njihove pameti, treba da se čuvaju toga da ne postanu gordi. Kada je zdravlje u pitanju, kaže verovanje, bolovaće od nogu, očiju i zuba.

SRPSKI NARODNI KALENDAR: Saznajte šta MESEC ROĐENJA prema predanju govori o vama

 

Februar je drugi mesec u godini, još uvek traje zima, pa stari kažu da ne treba mnogo izbivati van kuća, a ni u poljima nema posla. Izreka kaže – Bolje videti u februaru gladna u polju vuka, nego u košulji u polju čoveka!

Februar se kod Srba, kao i kod nekih slovenskih naroda naziva još “sretenjski mesec“ i “veljača“, a u starosrpskom i “sečko“.

Da razjasnimo jednom za svagda: Da li su HRVATSKI NAZIVI MESECI ZAPRAVO SRPSKI ili obrnuto?

U narodu je poznat i kao vodeni mesec, pošto se tada otapa sneg i stvara bljuzgavica. Kaže se da “sa vodom sve brzo prođe”, pa će tako proći i ovaj, najkraći mesec u godini.loading...