Autor teksta Alan Litl priznaje da je Sendsova relativno nepoznata u svojoj rodnoj zemlji, a da je u Srbiji i dalje slave kao heroja.

– Gradske vlasti Beograda su 2009. godine dali ime ulici po Flori Sends. Tokom 2015. godine njeno lice je bilo na posebnom izdanju poštanske marke – piše britanska medijska kuća.

Wikipedia

Litl kaže da je u naselju Tornton Hit u južnom delu Londona bio mali bar sa njenim imenom, ali da je zatvoren prošle godine.

MILIONERKA U SRPSKOJ VOJSCI: Došla je čak iz Australije, zaljubila se i proživela FILMSKU PRIČU U VELIKOM RATU

Sendsova je rođena je u malom mestu Neder Popiton u Jorkširu 1876. godine. U mladosti je učila da jaše, puca iz vatrenog oružja i vozi automobil. Imala 38 godina kada je rat izbio i odmah se prijavila za medicinsku sestru u britanskoj vojsci, ali je odbijena, jer nije prošla potrebnu obuku.

Ona je 1914. godine napustila rodnu Englesku i otišla u Srbiju sa ženskom medicinskom jedinicom. Pri povlačenju preko Albanije, Sendsova je odbila da posluša naređenje i da ode na bezbedno u Solun.

Jedini način da ostane bio je da se prijavi u redove srpske vojske. Iako je očekivala da njen zahtev bude odbijen, oficir srpske vojske Miloš Vasić je prihvatio.

– Ako ostaneš sa vojskom, moraćeš s njima preko Albanije i taj put biće težak, nešto što nikad nisi iskusila – istakao je Vasić.

Na njeno pitanje da li će biti teret, srpski oficir je odgovorio “da će biti upravo suprotno i da će njeno prisustvo ohrabriti vojnike jer ona za njih predstavlja celu Englesku“.

UMRLA LEČEĆI SRBE OD TIFUSA: Lepa engleska doktorka koja je NAŠEM NARODU POKLONILA SRCE

Wikipedia

Flora Sands je postala jedina žena oficir srpske vojske za vreme Prvog svetskog rata. Odlikovana je sa sedam medalja, a kraj rata je dočekala sa činom kapetana.

Nakon rata Flora se udala za saborca, generala ruske armije Jurija Jurodiča koji je nakon revolucije u domovini ostao na Solunskom frontu. Kratko su živeli u Francuskoj, ali su se trajno nastanili u Beogradu gde je Flora postala prvi taksista.

Tu su dočekali i Drugi svetski rat kada su obole mobilisani, ali je okupacija počela pre nego što su uspeli da se priključe vojsci. Kratko su bili u nacističkom zatvoru, ali su pušteni. 

Florin suprug je umro nedugo potom, u septembru 1941. Nakon rata, ona se vratila u Englesu gde je živela sve do smrti 1956. Bilo joj je 80 godina.loading...