NASA i Boeing menjaju istoriju – Ovo je reketa koja će odvesti ljude na Mars (VIDEO+FOTO)

Kada se udruže 'osvajači svemira' i 'osvajači Zemlje' rezultat mora da bude nešto grandiozno. U ovom slučaju, najveća ikada napravljena raketa koja bi ljude trebalo da odvede na Mars!

Američka svemirska agencija sklopila je 2,8 milijardi vredan ugovor sa proizvođačem aviona za proizvodnju SLS rakete (Space Launch System) koja bi ljude trebalo da odvede na Mars.

Prvi probni letovi trebalo bi da budu izvedeni 2017. godine, a služiće i kao svojevrstan teretnjak za prenošenje astronauta i robe do Međunarodne svemirske stanice, piše „Dejli mejl”, a prenosi B92.

– Ova raketa obećava transformaciju naučnih istraživanja kosmosa – kaže Džon Grunsfild, astronaut i jedan od administratora u NASA sedištu u Vašingtonu.

Za misije do Marsa, na primer, SLS će moći da izvede stvari koje su trenutno nemoguće, poput slanja veće naučne letelice sa više instrumenata do dalekih destinacija.

Budućnost istraživanja svemira, Foto: NASA

Inženjerski i naučni timovi NASA proučavaju potencijalne koristi od lansiranja robota u svemir, poput Europa Clippera, koji bi trebalo da istražuje jedan od Jupiterovih ledenih meseca.

Zahvaljujući SLS, letelice bi mogle da idu direktno do svojih destinacija, umesto da koriste planetarne gravitacije kako bi dostigle potrebnu brzinu. Time bi bilo značajno skraćeno vreme putovanja.

Poređenje dosadašnjih dimenzija raketa i buduće ‘SLS’ rakete, Foto: NASA

Poređenja radi, nekadašnji šatlovi lansirali su uređaje poput NASA Hubble svemirski teleskop koji je bio veličine školskog autobusa.

Sa SLS raketom, moći će da se prenose letelice veće od šatla koji je prevozio Hubble.