Nekada je Srbija bila prepuna verovanja, običaja i praznika čije je obeležavanje sezalo duboko u prošlost našeg naroda. Neke od ovih tradicija održale su se i do današnjih dana.

 

Prva nedelja u septembru spada u varovne dane. Reč je o starom običaju poštovanja dana u nedelji u koji pada veliki praznik Usekovanje glave Svetog Jovana (koji se slavi 11. septembra).

Na današnji dan naročito se poštuju narodni vidari, berači lekovitih biljaka i osobe koje se bave bajanjem jer se veruje da oni imaju velike moći u varovne dane.

Takođe, danas ne valja počinjati nikakav posao jer narod kaže da sve započeto u varovne dane neće biti srećno. Takođe, narod veruje, da tako može da se “navuče baksuzluk” pa da nijedan posao tokom cele godine ne ide od ruke.

Ova varovna nedelja pada u vreme Međudnevice, kako se naziva period između Velike i Male Gospojine. Ako verujete u ove običaje, danas je pravo vreme da se uputite u šume i naberete što više bilja, a vaš dom ne sme da ostane bez: kičice, hajdučke trave, cveta od lipe, drena, šipka, oskoruše i malih zelenih lubenica. Smatra se da će ove biljke doneti sreću svakoj porodici, a one su i narodni lekovi za lečenje mnogih bolesti.loading...