Nastup za istoriju: Ni najveći fanovi ne znaju – zašto je POSLEDNJI KONCERT BITLSA održan baš na KROVU ZGRADE?

Uprkos tome što se ne bi mogla nazvati koncertom, 42-minutna svirka „Bitlsa“ na krovu u centru Londona, u istoriji popularne muzike zabeležena je krupnim slovima kao poslednji živi nastup legendarne liverpulske četvorke. Evo najvažnijih stvari koje treba da znate o koncertu „Buba“ održanom 30. januara 1969. godine.

Printscreen

Prozori su se zatresli na zgradama u Ulici Sevil rou u centru Londona. Podovi su počeli da podrhtavaju. “Buka” koja je dopirala sa krova sedišta „Epl kora“, smeštenog u četvorospratnici u broju 3, mešala se sa sirenama automobila koji nisu mogli da mrdnu zbog mase koja se uvećavala iz minuta u minut, piše RTS.

Iako to tada niko nije znao, pa ni sami „Bitlsi“, u pitanju je bio poslednji živi nastup najuticajnije grupe svih vremena.

“Bitlsi” su 1965. godine odlučili da više ne idu na turneje već da rad nastave isključivo u studiju. Umalo da se predomisle i čuveni koncert na krovu održali su gotovo spontano usred planova o nastupima pod nazivom “Get Back sessions”.

Nastup je počeo u podne. Publiku su mahom činili zaposleni iz obližnjih poslovnih zgrada koji su bili na pauzi za ručak. Koncert se pratio što sa ulice, što sa krovova i prozora susednih zgrada – gde se ko zatekao.

Fantastičnoj četvorki – Džonu Lenonu, Polu Makartniju, Džordžu Harisonu i Ringu Staru, na krovu se pridružio klavijaturista Bili Preston.

Nastup je trebalo da traje 21, ali je produžen na 42 minuta. Izvedene su pesme Get Back (tri puta), Don’t Let Me Down (dva puta), I’ve Got a Feeling (dva puta) i po jedanput One After 909 i Dig a Pony.

Budući da je ekipa dokumentarnog filma “Let It Be” već neko vreme pratila rad na novom albumu grupe, nastup je snimljen i to iz nekoliko uglova. Zbog vetrovitog londonskog vremena, osetljivi studijski mikrofoni morali su da budu obavijeni ženskim najlon čarapama. Film i istoimeni album objavljeni su 1970. godine.

Nastup je prekinula policija zbog saobraćajnog haosa i buke. Budući da je policijska stanica u Ulici Sevil rou broj 27 (to jest, samo desetak zgrada pored) mogla je da reaguje mnogo ranije. Zašto nije ostala je misterija do danas.

Već u septembru 1969. godine “Bitlsi” su se nezvanično, ali definitivno razišli. Krajem septembra objavili su 11. studijski album Abbey Road. Nakon toga objavljen je i 12. i poslednji studijski album grupe “Let It Be”, kao i nekoliko kompilacija i specijalnih izdanja.