NAUČNICI SE NE PREDAJU: Uskoro bi organi ove GMO životinje mogli da se presađuju ljudima?

operacija
pixabay.com

Stvorivši genetski modifikovane svinje čiji su organi pogodni za transplantaciju ljudima međunarodni tim stručnjaka napravio je korak napred u presađivanju organa među različitim vrstama.

 

Ovaj potez mogao bi da predstavlja revoluciju u presađivanju organa jer bi se genetski modifikovani organi svinja, u koje su umetnuti ljudski geni, mogli presađivati ljudima umesto retkih organa ljudskih donora na koje se najčešće vrlo dugo čeka.

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskim, te životinje se već dugo smatraju pogodnim davaocima za takozvanu ksenotransplantaciju.

Da bi se sprečilo odbacivanje životinjskih organa naucnici su još početkom devedesetih godina prošlog veka došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene.

Do sada su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je reč o transplantaciji na ljudskog pacijenta.

 

Časopis Sajens piše da je grupa naučnika koju su predvodila dvojica genetičara sa Harvarda, Džordž Larč i Luan Jang, uspešno primenila metodu kloniranja kako bi otklonili gene odgovorne za postojanje virusa u svinjskom DNK pre nego što su pristupili stvaranju 37 svinjskih embriona.

Nadaju se da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije.

Privatna kompanija “Dženesis” koju su osnovali Larč i Jang, uspela je da “stvori 37 prasadi čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju”.

Sajens ističe da je nedostatak ljudskih organa za presađivanje toliki da svakodnevno u Sjedinjenim Američkim Državama u iščekivanju odgovarajućeg ljudskog donora umru 22 pacijenta.