Naučnici uspeli da ‘ožive’ izumrlu pticu Dodo (FOTO)

Kada su u pitanju izumrle vrste, malo koja je tako poznata kao ptica Dodo. Ipak, o njoj se zapravo jako malo zna, pa ni to kako su ove ptice koje ne lete živele.

Nova studija uspela je da razjasni neke od misterija koje su okruživale ovu pticu. Kako pres saopštenje istraživača objašnjava, trenutno na svetu postoji samo jedan skelet dodoa koji je pronađen na Mauricijusu između 1899. i 1917. godine, piše „Newser”.

Drugi skeleti koji postoje uglavnom su sastavljeni od kostiju različitih dodoa, što ovo otkriće čini izuzetnim… i do sada neistraženim!

– Zahvaljujući ovom skeletu aučnici su uspeli da uz pomoć 3D lasera skeniraju površinu krhkog tela i rekonstruišu način na koji je dodo hodao i živeo znatno detaljnije nego što je to ikada do sada učinjeno – izjavio je vođa istraživanja, Leon Klesens.

Klesens napominje da je ovaj skelet pružio znatno više informacija nego što je očekivano, s obzirom da sadrži „čak i najmanje kosti” koje se uglavnom gube prilikom raspadanja.

Neke od tih kostiju prethodno su bile nepoznate i nikada nisu naučno opisane.

Na osnovu ovog skeleta, naučnici su uspeli da utvrde da je dodo mogao da dostigne težinu od 19 kilograma, a zahvaljujući novopronađenim kostima dobijeni su i podaci koji se tiču njegovog kretanja.

Istraživači planiraju da dalje detaljnije prouče njegovu vilicu kako bi pokušali da otkriju čime se dodo hranio.

– Mogu samo da pretpostavim da se dodo hranio izuzetno tvrdim semenkama, ali ko zna, možda je jeo krabe – izjavio je Klesens.