NAUČNIK NEMA DILEMU: ‘Ovo nije stvarnost, živimo u kompjuterskoj simulaciji’

Veštačka inteligencija
pixabay.com

Osnivač i direktor kompanija Tesla Motors i SpejsX, Ilon Mask, navodi da šanse da ne živimo u kompjuterskoj simulaciji iznose ‘jedan prema milijardu’.

 

Prema Maskovim navodima, naši životi su najverovatnije zatvoreni u okviru granica veštačkog sveta koji stvaraju moćna veštačka inteligencija i super-kompjuteri, baš kao u filmu Matriks.

Mask je na nedavno održanoj tehnološkoj konferenciji u Kaliforniji takođe istakao da se nada da su njegove pretpostavke istinite, jer bi u suprotnom došlo do kraja sveta.

Najjačim argumentom za ove pretpostavke smatram sledeće: Pre 40 godina imali smo Pong – dva pravougaonika i tačku. A pogledajte gde smo danas – fotorealizam i 3D simulacije u kojima istovremeno učestvuju milioni ljudi  – izjavio je.

Uskoro ćemo imati i virtuelnu i proširenu realnost. Sudeći po brzini razvoja tehnologije, uskoro bi moglo da postane teško razlikovati igre od realnosti – dodao je.

Mask navodi da, čak i da brzina razvoja tehnologije uspori za 1000 odsto, čovečanstvo bi i dalje napredovalo velikom brzinom na planu kompjuterske simulacije. Ukoliko čovečanstvo prestane da napreduje, to će prouzrokovati neki kobni događaj koji će sprečiti dalji razvoj civilizacije.

Rekao bih da iz toga sledi da su šanse da trenutno živimo u ‘pravoj stvarnosti’ 1 prema milijardu – zaključio je.

Pitanje da li živimo u stvarnom svetu ili njegovoj simulaciji zaokuplja čoveanstvo još od vremena antičkih filozofa, ali naročito dobija na značaju u poslednjih par decenija. Na to je uticala pojava super-kompjutera i veštačke inteligencije koji su pokazali koliko je lako stvoriti takvu vrstu simulacije.