NAUKA “OŽIVELA” DREVNU LEPOTICU: 3D replika – ovako je zaista izgledala EGIPATSKA KRALJICA NEFERTITI (FOTO)

Nefertiti
Wikipedia

Nefertiti je bila žena egipatskog faraona Amenhotepa IV. Njeno ime približno znači "lepotica je stigla", a danas je jedna od najpopularnijih ličnosti Starog Egipta. Sada, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, do detalja znamo i kako je izgledala!

 

Zahvaljujući 3D tehnologiji naučnici sa Univerziteta Bristol uspeli su da rekonstruišu lice egipatske kraljice Nefertiti i naprave njenu “forenzičku repliku”.

Za to ime je bilo potrebno oko 500 sati rada, a lice je izrađeno na osnovu mumije poznate kao “mlađa dama” koja se nalazi u Egipatskom muzeju.  

Egiptolog Aidan Dodson dobio je dozvolu Ministarstva antikviteta i muzeja te države da ukloni zaštitno staklo koje je pokrivalo mumiju kako bi je pregledao. Koristeći najnoviju 3D tehnologiju kraljičino lice je mapirano, a rezultat je replika glave koja je zapravo identična poznatoj bisti ove drevne lepotice, piše Mejl onlajn. 

Nakon ovoga, naučnici su bistu ukrasili nakitom koji je ručno izradio Dior i tako je prezentovali javnosti. Ceo proces zabeležen je na Travel kanalu, a dosta kontroverzi je izazvala jedino boja kože replike. Većina na društvenim mrežama ne veruje da je Nefertiti imala tako svetao ten.

Osim fascinantne demonstracije moći tehnologije bista daje i jedan mnogo važniji dokaz – ona podupire teoriju da je mumija majke faraona Tutankamona zapravo kraljica Nefertiti, a to je nešto o čemu se dugo nagađalo. Kako je 3D replika identična najpoznatijoj bisti Nefertiti koja datira iz vremena života ove vladarke, da se zaključiti da je reč o istoj osobi. 

– Ovo je neverovatno. Kada se ovo otkriće iskombinuje s najnovijim čitanjem genetskih podataka, postaje ubedljiv dokaz da je mumija “Mlađe dame” zapravo kraljica Nefertiti – rekao je doktor Dodson.

Podsetimo, pre nekoliko godina postojala je teorija da je Tutankamonova grobnica samo “predvorje” mnogo veće grobnice u kojoj je sahranjena Nefertiti. Međutim, ako je njena mumija zapravo ona u Muzeju istorije Egipta, ta teorija onda pada u vodu.loading...