NAUKA POTVRDILA BIBLIJU: Arheolozi našli dokaz da se TRAGEDIJA IZ STAROG ZAVETA zaista dogodila

Arheolozi su na Brdu Cion u Jerusalimu našli dokaze o vavilonskom osvajanju, čime je, kako se čini, potvrđeno ono što piše u Bibliji o razaranju tog grada.

Wikipedia

Profesori sa Univerziteta Severna Karolina našli su naslage pepela, vrhove strela i slomljene delove posuda i lampi. Najveće iznenađene predstavljao je komad nakita nalik na minđušu čiji je gornji deo u obliku zvona, rekli su istraživači.

Šimon Gibson, jedan od direktora tog arheološkog projekta, izjavio je da je pronalazak takvog nakita prvi znak postojanja elite, što, kako se čini, ujedno potvrđuje bogatstvo Jerusalima pre osvajanja 587. i 586. godine pre nove ere.

On je rekao da se nakit retko nalazi na mestima sukoba jer ga ratnici pokradu ili istope.

“To je jasan nagoveštaj bogatstva stanovnika grada u vreme opsade”, rekao je Gibson za Si-En-En (CNN).

Objasnio je i da za arheologe naslage pepela mogu da znače mnogo različitih stvari, da mogu biti iz peći ili od spaljenog djubreta.

“Međutim, u ovom slučaju kombinacija naslaga pepela punih predmeta, pomešanih sa vrhovima strela i veoma posebnim ukrasom, nagoveštava neku vrstu pustošenja i razaranja. Niko ne ostavlja zlatan nakit i niko nema vrhove strela u kućnom otpadu”, rekao je Gibson, dodavši da se zna gde su bila drevna utvrđenja i da je sve to nađeno u gradu, tako da se mogu isključiti druga objašnjenja.

Kako je navedeno, pronađeni vrhovi strela, poznati kao “skitski vrhovi strela” od bronze i gvožđa, često su se koristili u 7. i 8. veku pre nove ere i zna se da su ih koristili vavilonski ratnici.

“Ti dokazi ukazuju na istorijsko osvajanje grada od strane Vavilona jer jedino veliko razaranje u Jerusalimu u tom periodu jeste osvajanje od 587. do 586. pre nove ere”, rekao je on.

Glineni predmeti, uključujući polomljenu grnčariju, delovi lampi tipičnih za taj period i drugi kućni objekti pomogli su arheolozima da utvrde njihovu starost.

Rafi Luis, drugi direktor projekta, opisao je kakvo uzbuđenje predstavlja iskopavanje predmeta koji imaju veze sa važnim istorijskim događajem kao što je vavilonska opsada Jerusalima.

U osvajanju predvođenom neovavilonskim kraljem Nabukodonosorom Drugim je, kako se veruje, bilo velikih žrtava kada je grad sravnjen sa zemljom. Takođe je srušen hram kralja Solomona, kako piše u Starom Zavetu.

Ortodoksni Jevreji širom sveta obeležavaju svake godine dan kada je srušen hram, Tiša B’Av, postom i u žalosti. Ove godine je taj dan obeležen u nedelju.

Veruje se da je na taj dan uništen i drugi jevrejski hram. Uništile su ga rimske legije oko 70. godine.