Ne dajte da vas zavara! Prelepi “TUNEL LJUBAVI” u Ukrajini krije veliku TAJNU IZ HLADNOG RATA

Tunel ljubavi
Wikipedia/serhei

U vekovima starom ukrajinskom gradu Klevanu železnička pruga seče svoj put kroz prekrasnu šumu, formirajući predivni tunel koji kao da nije sa ovog sveta. Lokalci su ovo mesto prikladno nazvali "Tunel ljubavi".

 

Tunel koji kao da je ispao iz bajke svake godine privlači sve veći broj turista koji bi po njemu rado prošetali, a sve popularnije postaje i vereničko ili svadbeno fotografisanje na toj lokaciji.

Ipak, ova “ljubavnička trasa” svoje poreklo vuče iz razdoblja Hladnog rata, što je otkrio novinar i fotograf radio Slobodne Evrope, Amos Čapl.

On je u razgovoru s lokalcima naučio ponešto o istoriji tunela, prvenstveno o tome kako je i zašto napravljen. A istina je daleko od romantike.

Tajna iz vremena Hladnog rata

 

Foto: Wikipedia/DmytroChapman

Naime, “Tunel ljubavi” je napravljen da bi se prikrila obližnja vojna baza!

Tunel se proteže kroz gustu šumu oko 6,5 kilometara. Pruga je konstruirana na kraju 19. veka kako bi osigurala sirovine fabrici drvne industrije na drugom kraju staze.

Svakog dana mašinovođa i danas prevozi teret slavnom rutom, što nenamerno pomaže u održavanju oblika tunela, koji bi u suprotnom potpuno zarastao.

 

Foto: Wikipedia/Serhei

Stvari postaju zanimljive kod misterioznog račvanja pruge. Leva pruga vodi u prostor gde je zabranjen ulazak, a Čaplu je značenje te “druge pruge” otkrio lokalni novinar.

Tokom vrhunca Hladnog rada, vremena velike paranoje i tajnovitosti, sovjetske snage su uz drveće postavile prugu kako bi sakrile transport opreme do obližnje vojne baze. Ta je ukrajinska vojna baza i danas aktivna… a i tunel je tu.