Spremite se za bliski susret - asteroid prolazi pored Zemlje večeras u 19.12 i približiće se Zemlji na desetinu rastojanja Meseca od naše planete.

 

Britanski mediji prenose da će asteroid proći veoma blizu Zemlje. Ovo nebesko telo dugačko je deset metara, a za nekoliko dana uslediće još jedan prolazak mnogo većeg asteroida.

Prema najavama naučnika, “današnji” asteroid, pod nazivom 2016 RB1 prešišaće nas tačno u 19.12 i u tom trenutku biće udaljen samo 40.000 kilometara od površine Zemlje.

Učesnici projekta “Virtuelni teleskop” otkrili su ovaj asteroid tek juče i kažu da će njegov prolazak biti vidljiv sa Zemlje, ali samo sa južne hemisfere.

To, međutim, nije jedini susret sa asteroidima u bliskoj budućnosti.

Prema podacima NASA, mnogo veći objekat, koji bi zbog svoje veličine mogao da izazove katastrofalna razaranja na Zemlji, tek stiže. On je dugačak 1,6 kilometara, ali na sreću, proći će pored nas na bezbednoj udaljenosti od 7,3 miliona milja.

Ovaj asteroid trebalo bi da nas preleti 17. septembra, ali NASA još ne može da utvrdi u koje će tačno vreme proći.

Prema navodima sajta Space.com, asteroid bi trebalo da bude veći od jednog kilometra da bi imao snagu da zbriše čovečanstvo.loading...