“NE RADI SE O TAJNIM ODAJAMA”: Šupljina u Keopsovoj piramidi izazvala veliku polemiku – OTKRIĆE ILI NE?!

velika piramida
Wikipedia

Egipatski arheolog Zavi Havas, supervizor medjunarodnog projekta za proučavanje unutrašnjosti piramida, kritikovao je danas objavu o postojanju ogromne šupljine u Keopsovoj piramidi, rekavši da se ne radi o "otkriću".

 

Naučnici iz projekta “ScanPyramids” u četvrtak su u okviru istraživanja otkrili šupljinu “velike kao avion sa 200 sedišta, u srcu” Keopsove piramide, visoke 139 a široke 230 metara, koja se nalazi na platou Gize blizu Kaira (više o ovom otkriću možete saznati na KLIKOM OVDE)

Havas je potvrdio da se pre dva meseca sastao sa rukovodiocima projekta koji su ga upoznali sa svojim zaključcima.

Rekli smo im da se ne radi o otkriću. Piramida je puna šupljina, ali to ne znači da se radi o tajnim odajama ili da su to nova otkrića – rekao je Havas, koji je šef naučnog komiteta koji nadgleda projekat “ScanPyramids” (više o tajnama koje krije Keopsova piramida možete saznati KLIKOM OVDE).

 

Naučna ekipa ne treba da žuri i koristi promotivne izraze poput “otkrića” ili “šupljina veličine aviona”. Rad treba da se nastavi u etapama i treba razgovarati pre svake objave, rekao je juče generalni sekretar vladine komisije za antikvitete Mustafa Vaziri.

TAJNE STARE 4.500 GODINA: Kakva čuda krije UNUTRAŠNJOST KEOPSOVE PIRAMIDE?

Jedan od autora objavljene studije, Kunihiro Morišima sa japanskog univerziteta Nagoja, rekao je da “za tu šupljinu do sada niko nije znao, otkako je piramida izgrađena pre 4.500 godina”.

Šupljinu neki naučnici nazivaju “velika praznina”, a ona je duga najmanje 30 metara i ima slične osobine kao velika galerija, najveća otkrivena odaja u piramidi.