NE ZNAJU ŠTA JE UNUTRA: Misterija NETAKNUTOG SARKOFAGA zapanjila svet! (VIDEO)

Više od 2.000 godina star sarkofag otkriven je u Aleksandriji, ali ono što se nalazi u njemu još uvek je nepoznato.

printscreen/youtube.com/ ShantiUniverse

Sarkofag od crnog granita najveći je nađen u Aleksandriji. Datira iz razdoblja Ptolemejkog kraljvstva, a visok je oko 2.7 metara i širok 1,5 metara, piše History.

Dr. Ajman Ašmaj, šef staroegipatskog sektora za antikvitete, kaže da je sarkofag pronađen zakopan više od 16 metara pod zemljom. Otkako je prvi put zapečaćen nije otvaran. To se može zaključiti zahvaljujući sloju maltera između poklopca i tela sarkofaga koji je ostao netaknut, navodi se u saopštenju. Takođe, iskopana je izrezbarena glava od belog mermera, koja verojatno prikazuje vlasnika grobnice.

Relikvija je pronađena tokom nove izgradnje u gradu. Egipatski zakon zahteva od vlasnika imovine iskopavanje perimetra pre nego što započnu neki građevinski poduhvat.

Prema Smitsonijanu, značajni arheološki nalazi u Aleksandriji su oskudni, jer je veliki grad (5 milijuna stanovnika) izgrađen preko antičkih ruševina starim hiljadama godina.

Međutim, nedavne iskopine iznele su na videlo nekoliko važnih otkrića. Godine 2004. arheolozi su otkrili dugo izgubljeno mesto Univerziteta u Aleksandriji, središte drevnog učenja i kulture, koje je bila centar obrazovanja grčkih matematičara Arhimeda i Euklida.

Godine 1994. u Aleksandrijskoj luci otkriveni su potopljeni ostaci poznatog svetionika Farosa, prvog poznatog svetionika i jednog od sedam čuda antičkog sveta.

Ostali egipatski nalazi iz 2018. godine uključuju 4,400 godina staru grobnicu otkrivenu u februaru kod Kaira blizu piramida u Gizi. Velika nekropola takođe je otkrivena u dolini Nila, a retku mermernu glavu rimskog cara Marka Aurelija pronašli su arheolozi u aprilu.

Međutim, kome pripada grobnica? I koji artefakti su skriveni unutra? Moguće je da će veće za antikvitete koristiti skenere ili rendgenske snimke kako bi videli šta je unutra bez oštećenja retkog i neotvorenog sarkofaga.