Kometa C/2014 Q2 trenutno nam je u gostima i vidljiva je golim okom pod vedrim nebom, posebno ako se posmatra sa mesta bez svetlosnog zagađenja.

Kometa, nazvana Lavdžoj, po Australijancu Teriju Lavdžoju koji ju je otkrio 2011, nalazi se relativno blizu Zemlje, na udaljenosti od „samo” 70 miliona kilometara, te će moći da se vidi do 24. januara.

Za astronome amatere ovo je prilika koja se pruža jednom u životu, jer po proračunima naučnika, kometa je poslednji put bila blizu naše planete pre 11.500 godina, a sledeći bliski susret dogodiće se tek za 8.000 godina.

Od 7. januara se na nebu može videti maglovita, relativno svetla tačka, bez repa. Ali, ukoliko se posmatra dogledom ili još bolje teleskopom, onda se jasno vidi njena sjajna difuzna koma lepe zelene boje.

Konkretno, kometa preleće desno (zapadno) od sazvežđa Orion i kreće se prema severu, prema sazvežđu Perseja. Orion se lako može pronaći zahvaljujući karakterističnom rasporedu zvezda ili pak smartfonom/tabletom uz pomoć besplatnih aplikacija kao što je „Sky Map”.

Lavdžoj pripada dugoperiodičnim kometama koje u unutrašnji deo Sunčevog sistema dolaze sa njegove spoljne granice, iz tzv. Ortovog oblaka, nakon što su putovale hiljadama godina.loading...