NEKO VAM JE UČINIO ZLO? Poslušajte mudrosti iz davnina, danas ovako ODGOVORITE NA TO i promenite život

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan posvećen Prepodobnom Pimenu Velikom, ranohrišćanskom svetitelju poznatom po mudrosti i izrekama koje su se zadržale i do današnjih dana.

Sveti Pimen
Wikipedia

Prepodobni Pimen Veliki bio je rodom Misirac i još kao dečak je posećivao znamenite duhovnike, učio od njih i upijao njihovu mudrost.

Vremenom se zamonašio, a u tome su mu se pridružila i dvojica braće. Jednom dođe majka da vidi svoje sinove svoje, ali Pimen je ne pusti unutra nego je kroz vrata upita: “Da li više želiš da nas vidiš ovde ili onamo u večnosti?” Majka se udalji s radošću govoreći: “Kad ću vas sigurno videti tamo, to ne želim da vas ovde vidim”

Sveti Pimen se uskoro pročuo kao veliki mudrac kome su dolazili drugi monasi, ali i obični ljudi po savet ili samo toplu reč. Poznate su mnoge njegove izreke i mudrosti.

O svom i životu svoje braće sam Pimen je zapisao: “Mi smo jeli to što nam se predlagalo; niko nikad nije rekao: “Daj meni nešto drugo” ili: “Ja to neću”. Na taj način mi smo proveli sav život u bezmolviju i miru”.

Sveti Pimen je preminuo u mirno, u dubokoj starosti negde u 5. veku.

Neke od njegovih mudrosti važe i danas, 15 vekova kasnije. Pročitajte ih i usvojite – mogu da vam promene život!

“Ako se budeš pridržavao ćutanja, onda ćeš spokoj naći svugde – ma gde da živiš.”

“Ako ti je neko učinio zlo, učini mu dobro i tvoje dobro će pobediti zlobu.”

“Plač je dvojak – dela i čuva. Plačimo svom snagom pred dobrotom Bozijom dok nam ona ne učini milost.”

“Učiti bližnjeg je podjednako protivrečno sa smireno mudrenošću, kao i obličiti ga”loading...