Oni bi hteli da zaborave na ovu saradnju, ali svet i dalje to pamti.

 

Sve je dopušteno u ljubavi i ratu, stara je poslovica, ali i opravdanje koji brojni pojedinci koriste kako bi opravdali činjenicu da su se priklonili pogrešnoj strani. Tako je i sa brojnim kompanijama koje žele da zaborave svoju saradnju s nacistima.

Porodica Viton

Kako piše portal Listverse, lokal Luja Vitona bio je jedini koji je tokom čitavog Drugog svetskog rata uspešno poslovao u Hotelu du Park u Višiju. Bilo je to sedište maršala Filipa Petena i njegove marionetske vlade koja je upravljala, uz nacistički blagoslov, manjim delom Francuske. Anri Gaston, unuk slavnog Vitona, često je boravio u obližnjem kafiću, inače omiljenom okupljalištu Gestapa, a čak je bio i među prvim Francuzima s Petenovim odlikovanjem.

 

Ferdinand Porše

Danas je ime Porše povezano s brzim i skupim automobilima, ali nekad to nije bilo tako. Ferdinand Porše bio je nacista. Kad je Adolf Hitler preuzeo vlast početkom tridesetih godina prošlog veka, Porše je predložio izradu malog i jeftinog automobila, pravog narodnog automobila. Na nemačkom, “volkswagena”. Tako je 1934. godine nastala Volkswagenova buba. Decenijama kasnije, buba je jedan od najpopularnijih automobila svih vremena. Procene kažu da je proizvedeno oko 23 miliona popularnih buba. U vreme nacističke Nemačke, Porše je imao problema s radnom snagom, a vlasti su mu priskočile u pomoć tako što su u fabriku u Wolfsburgu slali ratne zarobljenike.

Kristobal Balensijaga

Balensijaga je danas pojam luksuza kad je reč o venčanicama, ali u vreme Drugog svetskog rata odlično je prošao nakon što su nacisti tražili izručivanje svih Jevreja kako bi dopustili francuskoj modnoj industriji da ostane u domovini. Balensijaga je uspešno poslovao tokom nacističke okupacije, a veliki uspeh može zahvaliti i činjenici da je bio odličan prijatelj sa suprugom tadašnjeg španskog diktatora generala Franciska Franka.

Hugo Bos

Hugo Ferdinand Bos, osnivač slavne modne marke “Hugo Boss”, bio je uvereni nacist i u potpunosti je podržavao Hitlerovu stranku. Kompanija je u svojim počecima proizvodila uniforme za policiju i poštare, ali jedan od prvih većih poslova bila je izrada zloglasnih smeđih uniformi za rane naciste. Kasnije su proizvodili uniforme za Hitlerovu omladinu i na kraju su radili zloglasne crne uniforme SS-a.

 

Rokefeleri

Hitlerova fascinacija eugenikom i potragom za savršenim primerima superljudi nije bila ništa novo u svetu. Šta više, u ranom 20. veku polovina svih prisilnih sterilizacija sprovedena je u Kaliforniji. Rokefeleri su preko svojih fondova učestvovali u svemu tome. Kasnije se ispostavilo da su oni finansirali i Institut za antropologiju, ljudsko nasleđivanje i eugeniku u Berlinu. Tamo je radio poznati nacistički doktor po imenu Jozef Mengele. On je tokom Drugog svetskog rata ostao zapamćen kao najokrutniji doktor na svetu zbog njegovih morbidnih eksperimenata na živim ljudima.

Koko Šanel

Danas je ova dizajnerka više poznata po torbicama, raskošnim haljinama i čuvenom mirisu Chanel No 5. Mnoge bi ipak iznenadilo da znaju da je ona nekad bila nacistička špijunka. Politika je nije zanimala previše, ali ju je privlačila moć. Tako je postala ljubavnica oficiru nacističke obaveštajne službe. Dok je nacista omogućio dizajnerki luksuzan život, ona je za njega špijunirala po Španiji.