Nema tog ko je nije voleo zbog ovoga! KRALJICA MARIJA je na današnji dan za decu Beograda priređivala NEŠTO ČAROBNO

Kraljica Marija
Wikipedia/royalfamily.org

Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena u Srbiji poznat još od davnina. U nešto bližoj istoriji, najlepše ga je na našim prostorima proslavljala kraljica Marija Karađorđević.

 

Danas su Materice, narodni praznik koji uvek pada u drugu nedelju pred Božić. Ovog jutra, deca bi trebalo da porane i majkama vežu noge kaišem, gajtanom ili običnim kanapom (više o ovom običaju možete pročitati KLIKOM OVDE!

Kako bi se oslobodile, majke bi deci trebalo da “plate” tako što će im dati poklon koji su ranije pripremile. Onda deca, ali i ostali ukućani čestitaju praznik.

Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena u Srbiji poznat još od davnina. U nešto bližoj istoriji, najlepše ga je proslavljala kraljica Marija Karađorđević

Tih dana, sva beogradska deca su sanjala o tome da jednog dana budu baš ona izabrana da za Materice idu u dvor i “vezuju kraljicu”.

Na dvor su išla kako deca iz viđenijih prestoničkih kuća, tako i ona iz sirotišta i iz siromašnijih porodica. Sve je njih kraljica redom darivala (više o ovoj neverovatnoj ženi možete saznati KLIKOM OVDE!)

Sledeći njen primer i najuglednije beogradske dame su počele da se utrkuju u tome koja će svečanije obeležiti Materice i podeliti više poklona deci. Prestoničke gospođe postajale su masovno žustre članice dobrotvornih društava, a najviše “Kola srpskih sestara” kojima su glavni praznik bile Materice jer su tada delile poklone siromašnoj deci.

Kraljičin gest preneo se i na muške pripadnike elite, pa je uskoro u Beogradu zaživeo još jedan običaj – na Očeve, nedelju nakon Božića izabrana deca “vezivala” su gradonačelnka 😉