NEMAC POŠTUJE SRPSKU ISTORIJU: Evo šta je SIMBOL koji je Klop nosio na Marakani i zašto je to TAKO VAŽNO (FOTO)

Liverpul je sinoć u Beogradu izgubio od Crvene zvezde sa 0:2, u četvtom kolu Lige šampiona. Čitava Srbija još uvek slavi, ali velike smipatije i pohvale osvojio je i trener Engleza - Nemac Jirgen Klop.

Beta

Jirgen Norbert Klop je nemački fudbalski trener i bivši fudbaler. Trenutno je na klupi Liverpula gde je stigao u oktobru 2015. godine.

Navijači Liverpula ga svakako vole… Ipak, od sinoć je osvojio srca ne samo Delija već i čitave Srbije.

Na meč protiv Crvene zvezde na Marakani došao je na jakni noseći simbol Natalijine ramonde, kojom se u našoj zemlji odaje počast žrtvama Prvog svetskog rata.

Beta

Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar, prvi put je kao državni praznik u Srbiji obeležen pre šest godina. Od tada se kao simbol koji na reverima nose zvaničnici i javne ličnosti, ali sve više i obični građani, pojavljuje stilizovani prikaz ljubičastog cveta sa pet latica i zeleno-crnom pozadinom.

PRIČA ZA PONOS I SUZE: Izgleda malo i nebitno, ali ovo je NAJVAŽNIJI CVET U SRPSKOJ ISTORIJI, a evo i zašto

Reč je o Natalijinoj ramondi, verovatno najsimboličnijem cvetu u srpskoj istoriji. Raste na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan bio poprište slavne srpske pobede u Prvom svetskom ratu. Reč je o endemskoj vrsti koja uspeva samo u Srbiji, Makedoniji i delovima Grčke.

Jedna odlika Natalijine ramonde odredila je ovu biljku kao najveći simbol srpskog stradanja u Velikom ratu – čak i kada se potpuno osuši i deluje mrtvo, samo nekoliko kapi vode dovoljne su da ponovo oživi i procveta.

Među skoro 300.000 poznatih cvetnica u čitavom svetu, samo trideset biljnih vrsta ima ovu osobinu. Zato je i botaničari zovu “biljkom feniks”, a istoričari navode da se baš tako i Srbija uzdigla iz pepela Prvog svetskog rata i vaskrsla još moćnija i slavnija.

TAJNA “GOMILE KAMENJA” u Pionirskom parku: Priča o veličanstvenoj pobedi koje nema u udžbenicima istorije

Wikipedia

I neke druge zemlje učesnice Prvog svetskog rata imaju cvetove kao simbole primirja. U Zapadnoj Evropi zvaničnici i građani na reverima uglavnom nose stilizovani cvet bulke. Prema predanju, na poljima Flandrije – poprištu najkrvavijih rovovskih bitki, prvi cvet koji je posle rata nikao bio je crvenocrni cvet divljeg maka.

Zato je gest Jirgena Klopa dvostruko vredan. Kao Nemac, potomak države koja je napala Srbiju, on odaje poštu žrtvama rata, ne bulkom (ustaljenim simbolom na Zapadu) već baš Natalijinom ramondom naglašavajući tako poštovanje koje ima prema srpskim stradalim ratnicima u Velikom ratu.

PAVKOV ISPISAO ISTORIJU: Pogledajte DVA GOLA kojima je UNIŠTIO LIVERPUL na Marakani (VIDEO)