Nemate sreće? Danas POMOZITE UBOGOM, NAHRANITE GLADNOG i u život će vam ući BLAGOSTANJE

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen Prepodobnom Luki Jeladskom, svetitelju iz 1. veka koji je živeo na prostoru današnje Grčke.

Luka Jeladski
Wikipedia

Prepodobni Luka Jeladski još kao dete nije hteo da okusi meso i najveći deo vremena je provodio u molitvi i osami. Nije mnogo prošlo pre nego što je poželeo da se potpuno posveti Bogu i otišao je u manastir.

Priča kaže da je majka nakon toga, ne znajući gde joj je sin, molila Boga da joj ga vratii da je Bog uslišio tu molitvu poslavši u san igumanu manastira poruku da Luka mora da se vrati kući.

Luka se video sa majkom i objasnio joj svoju odluku i nakon toga se vratio u manastir u kome je živeo do kraja života. Noću se molio Bogu, a danju je radio u bašti i na njivi, ali ne zbog sebe već zbog siromašnih kojima je delio sve plodove svog rada dok se on hranio samo ječmenim hlebom.

Predanje kaže da ga je Bog obdario moćima i da je mogao da izleči svaku bolest i odagna svačiju nevolju. Zato se još za života pročuo kao veliki čudotvorac i mudar čovek kod koga su mnogi dolazili po savet i pomoć.

Živeo je mirno i umro je u poznoj starosti 946. godine.

Kako je za života važio za dobrotvora i pomagača ljudi Prepodobni Luka Jeladski i danas se smatra zaštitnikom slabih i nemoćnih. Veruje se da naročito brine o siromašnima i ugnjetavanima i da danas ne smete oterati prosjaka sa vrata ili odbiti pomoć nekome ko je traži, jer ćete na taj način uvrediti svetitelja i navući njegov bes.