Nemate uspeha na poslu? Samo JEDNA REČ u molitvi ZAŠTITNIKU RADNIH LJUDI može da učini DA ZABLISTATE

Kliment
Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sveštenomučenika Klimenta, episkopa rimskog i jednog od sedamdesetorice 'malih' apostola.

 

Sveštenomučenik Kliment je rođen u Rimu u plemićkoj porodici. Nakon što su mu roditelji i dva brata nestali u pomorskoj nesreći, Kliment je krenuo da ih traži, a potraga ga je navela ka Aleksandriji gde je upoznao apostola Varnavu, a onda i Petra.

 

Ova dvojica su mu pomogla da pronađe svoju porodicu i nakon toga Kliment je postao verni sledbenik apostola Petra sa kojim je, kao hrišćanin, krenuo u Rim. Upravo je ovaj apostol Klimenta postavio sa episkopa malo pre svoje smrti.

Predanje kaže da je sveštenomučenik Kliment bio dobar i posvećen episkop koji je vredno radio na širenju hrišćanstva i pisanju žitija onih koji su postradali za veru. 

Prema hrišćanskoj tradiciji, Kliment je napisao najstariji hrišćanski spis posle Novoga Zaveta – Poslanicu Korinćanima koja je nastala oko 95. godine. Ovaj spis je danas od izuzetne važnosti za istoriju crkve kao i za razumevanje drevne hrišćanske teologije.

Besan zbog širenja hrišćanstva i Klimentovog rada, car Trajan je svetitelja proterao u Herson gde je ovaj upoznao još izgnanih hrišćana i pomogao im da istraju u veri. Priča kaže da je svetitelj tada, na očigled svih, iz suve i mrtve zemlje izvadio vodu i napojio žedne hrišćane

Nedugo potom, to mesto je postalo oaza hrišćanstva i mira, na kome je za jednu godinu bilo podignuto 75 crkava. Da ne bi dalje širio veru Hristovu, Kliment je bio osuđen na smrt i utopljen u more sa kamenom o vratu 101. godine.

 

Mošti ovog čudotvorca izvađene su iz mora tek u vreme Svetih Ćirila i Metodija i prenete u Rim. Slavi se kao krsna slava.

Zato što je bila reč o svetitelju koji je čitavog života predano radio na širenju hrišćanstva i svoj postao episkopa obavljao najbolje što je mogao, Sveštenomučenik Kliment je zaštitnik svih radnih i vrednih ljudi. Veruje se da će on doći u pomoć svakome ko to iskreno zatraži i svoju molitvu završi uz jednu jednostavnu, ali moćnu reč – amin.

Beseda na današnji dan zato govori o deljenju službi i zvanja:

“Blago onom ko zna svoju službu i dar od Duha primljen, i ko do kraja posluži prema naznačenju. Kao što Duh Sveti sada razdaje darove, tako će Gospod u svoje vreme razdavati nagrade.”