NEMORALNA OD GLAVE DO PETE: Bila je NAJBOGATIJA ŽENA SVETA, razvodila se preko noći i ŽIVELA ZA DROGU, ALKOHOL i 7 MUŽEVA

Barbar Haton
wikipedia

Bila je jedna od najbogatijih žena na svetu, a njeno nasledstvo iznosilo je oko milijardu evra u današnjoj vrednosti. Stalno se nalazila na naslovnim stranama novina, a novinari su pratili svaki njen korak. “Jadna mala bogatašica“ živela je neverovatan život, od neverovatnog bogatstva do potpunog siromaštva.

 

Barbara Haton bila je naslednica kompanije Woolworth i žena koja je obeležila jednu epohu svojim načinom života.

Barbara nije morala da radi nijedan dan svog života – njen deda sa mamine strane bio je Frenk W. Wulvort, vlasnik poznatog lanca prodavnica Woolworth. Počeo je ni iz čega i nakon velikog truda i odlučnosti postao jedan od najpoznatijih ljudi u biznisu.

Kupio je sopstveni neboder u Njujorku kako bi podsetio svet na sopstveni uspeh. Njegova unuka Barbara već je sa sedam godina nasledila akcije vredne 2 milijarde evra.

Gubitak majke

Imala je tek četiri godine kada joj je mama umrla. Novine su prvo prenele da je umrla od posledica infekcije uha, ali priznaćete, to je jedan od najbezazlenijih uzroka smrti.

Istina je bila mnogo gora. Njena majka je izvršila samoubistvo. Pronašla je pismo svog supruga upućeno drugoj ženi, popila otrov i preminula.

Upravo je mala Barbara bila ta koja je pronašla telo svoje majke u beživotnom stanju u apartmanu Plaza hotela.

Jadna mala bogatašica

Iako mnoge naslednice poput Paris Hilton nose ovaj nadimak, zapravo on je prvobitno smišljen za Barbaru kako bi opisao njeno teško detinjstvo. Posle smrti majke, njen otac se ponovo oženio, a njena nova maćeha nije mogla da joj bude dobra zamena za majku.

Oboje su bili nezainteresovani za Barbaru, pa je tako vreme provodila sa dadiljama da bi od 12 godine živela u internatu.

Nije imala previše prijatelja, a otac i maćeha je nisu dovodili kući čak ni za letnji rasput i praznike.

Prvi veliki skandal

 

Barbara je organizovala zabavu kada je napunila 18 godina. Ne bi to bilo ništa čudno da zabava nije koštala milion dolara i to usred Velike depresije 1929. godine. Izbio je skandal u američkim medijima zbog čega je Barbara morala da se skloni i pobegne u Evropu zbog medija koji su je pratili u stopu.

Rivalstvo sa Doris Djuk

Iako su se družile kao tinejdžerke ostatak života nisu mogle da se podnesu. Pošto Djukova nije trošila svoj novac nepromišljeno kao Barbara, ova ju je nazivala “jeftinom“.

Takođe se navodi da je Djuk navodno bila ljubomorna na Barbarinu lepotu. Stalno su se takmičile koja će imati lepšu odeću i često su davale izjave novinarima u kojoj su vređale jedna drugu.

Udale su se za istog muškarca, Porfirija Rubirosu, a potom je Barbara podmitila jednog džez muzičara sa kojima je Djukova imala vezu kako bi joj namestila razvod.

Jedan brak nikada nije bio dovoljan

 

Udavala se sedam puta. Četiri člana kraljevskih porodica, baron, ozloglašeni plejboj i glumac Keri Grant. Nijedan brak nije uspeo.

Prvi suprug ju je maltretirao tri godine, a za drugog se udala samo 24 sata nakon razvoda. Grant je bio njen treći suprug i nakon razvoda zaklela se da se više nikada neće udavati, zato što “niko nije doživotno budala”, kako je rekla medijima.

Peti brak trajao je tri meseca, skoro kao i šesti i sedmi. Poslednjih 13 godina života provela je sama.

Smrt sina jedinca
 

Barbara je imala samo jedno dete iz drugog braka. Zvao se Lans i kada je rodio bio je najbogatija beba na svetu. Odrastao je u luksuzu i postao je uspešan trkački vozač.

Nažalost, 1972. godine krenuo je avionom na put kako bi obišao jedno imanje koje je imao nameru da kupi. Avion je upao u oluju i srušio se u planinama. Imao je tek 36 godina, a njegovu smrt Barbara nikada nije mogla da preboli.

Gubitak bogatstva

Još otkako je bila dete uživala je u trošenju novca. Provela je život kupujući nekretnine i nakit. Delila je mnogo novca prijateljima, ali i humanitarnim organizacijama.

Ipak, najveći trošak bili su joj brakovi. Prvi suprug ju je koštao dva miliona dolara, a drugi joj je uzeo milion i po. Peti suprug, iako su bili samo nekoliko meseci u braku dobio je 2,5 miliona dolara prilikom razvoda.

Alkohol, droga, anoreksija i hipohondrija

 

Kao dete je bila debeljuškasta, ali to je uspela da prevaziđe kada je odrasla. Postala je anoreksična i imala je problema sa nakroticima i alkoholom.

Imala je mnogo hiruških zahvata tokom života, prvenstveno zbog problema sa bubrezima, kao i operaciju katarakte koja joj je uzrokovala probleme sa vidom.

Godine 1971. je pala i povredila kuk. Iz nekog razloga je odložila terapiju, zbog čega je teško hodala. Nije joj dugo trebalo da zaposli dvojicu muškaraca da je nose u rukama gde god da je išla.

Kada su je pitali za tu čudnu naviku, onda je odgovorila: “Zašto bih hodala, ako mogu nekog drugog da platim da to učini za mene“.

Fara Foset kao Barbara Haton

Osam godina nakon Barbarine smrti, jedan producent odlučio je da snimi film o njenom životu. Iako je njen život sadržao previše detalja koji bi mogli da stanu u 90 minuta, tako je nastala i propratna mini serija.

Glumila ju je Fara Foset, a film i serija pratili su život bogate naslednice, njen brak sa Kerijem Grantom, ali i njeno starenje, kao i borbu sa zavisnošću od droge i alkohola. Film nosi adekvatan naziv: “Jadna mala bogata devojka: Priča Barbare Haton“. 

Barbara Haton preminula je 1979. godine u 66. godini. Sve što je ostalo od njenog bogatstva, tvrde neki, bilo je 3500 dolara.loading...