NEOBJAŠNJIVO OTKRIĆE NA ANTARKTIKU: Ispod debelog sloja LEDA nalaze se brojna IZVORIŠTA VATRE

Antarktik
Wikipedia

Naučnici su otkrili najveću vulkansku regiju na svetu i to dva kilometra ispod površine večnog leda na zapadu Antarktika.

 

Projekat istraživača Univerziteta u Edinburgu otkrio je gotovo 100 vulkana, od kojih najviši ima oko 4.000 metara. Geolozi kažu da je ova ogromna oblast verovatno veća od afričkog vulkanskog grebena, za kog važi da ima najveću koncentraciju vulkana na jednom mestu.

 
Aktivnost ovog vulkanskog venca mogla bi da ima ozbiljne posledice, upozoravaju istraživači.

Kad bi jedan od tih vulkana proradio, dodatno bi destabilizovao ledene grebene na zapadu Antarktika – kaže glaciolog Robert Bingam, jedan od autora rada.

Sve što izaziva topljenje leda – do čega bi erupcija sigurno dovela – samo ubrzava raspadanje ledenih grebena. Veliko pitanje je koliko su aktivni ovi vulkani. To moramo da utvrdimo što je pre moguće – rekao je on.

Ova studija objavljena u specijalnoj seriji publikacija Geološkog društva u Britaniji uključila je i analize ranijih studija koje su se služile posebnim radarom za skeniranje tla.

Rezultati su upoređeni sa satelitskim snimcima i geološkim informacijama dobijenim u drugim studijama.

U suštini, tražili smo tragove vrhova vulkana koji vire iz leda – kaže Bingam.

Nakon što je tim prikupio rezultate, pronašao je 91 ranije nepoznat vulkan, pored 47 vulkana za koje se ranije znalo.

Ti novootkriveni vulkani variraju od 100 do 3.850 metara visine.

Bili smo začuđeni. Nismo očekivali da ih nađemo u tolikom broju. Sumnjamo da ih ima možda i više u morskom dnu ispod ledenog grebena Ros, tako da će se na kraju verovatno ispostaviti da je ovo regija sa najvećom gustinom vulkana na svetu – kaže Bingem.

Otkriće je naročito važno zbog toga što bi aktivnost ovih vulkana imala posledice po celu planetu. Ako jedan se jedan od njih aktivira, moglo bi doći do naglog rasta nivoa mora.

Bingem upozorava na jedan zabrinjavajući trend.

Većina erupcija koja se trenutno odvija u svetu je u regijama koje su relativno nedavno izgubile ledeni pokrivač – dakle nakon kraja poslednjeg ledenog doba. Ta mest uključuju i Aljasku. U teoriji, to znači da se bez leda, vulkani oslobađaju pritiska i postaju aktivniji – kaže ovaj naučnik.

To bi moglo da se desi i na zapadnom Antarktiku, gde je primećen značajan rast temperature izazvan klimatskim promenama koji već utiče na ledene grebene. Ako se značajno smanje, to bi moglo da oslobodi vulkane koji leže ispod leda – kaže Bingem.